Italija: Propali pregovori o vladi

Stranke su na previše udaljenim pozicijama, rekao je predsjednik Zastupničkog doma Roberto Fico.

Nema dovoljno prostora za formiranje vladine većine, rekao je Roberto Fico (Reuters)

Pregovori između stranaka koalicije na vlasti u Italiji, u cilju formiranja nove vlade nakon ostavke premijera Giuseppea Contea, propali su, objavio je u utorak predsjednik Zastupničkog doma Roberto Fico.

On je od subote vodio pregovore o izlazu iz političke krize.

“Stranke su na previše udaljenim pozicijama, zato po mojoj ocjeni nema dovoljno prostora za formiranje vladine većine”, rekao je Fico nakon razgovora s predsjednikom Sergiom Mattarellom.

Kako tvrdi Hina, pozivajući se na AFP, on mu je u petak povjerio zadaću da posreduje između stranaka prijašnje vladajuće koalicije kako bi se vidjelo može li biti obnovljena te mu je za to dao rok od četiri dana.

Italijanski predsjednik rekao je u utorak navečer da želi imenovati vladu za koju se nada da bi dobila široku potporu u parlamentu.

Mattarella ne želi prijevremene izbore

Mattarella, vrhovni arbitar u italijanskoj politici, rekao je da ne želi sazivati prijevremene izbore, ističući da zemlja sada treba snažnu administraciju koja bi se borila s pandemijom i zacrtala planove za oporavak ekonomije.

Mattarella je na razgovore u srijedu pozvao bivšeg predsjednika Evropske centralne banke Marija Draghija, rekao je njegov glasnogovornik u utorak navečer.

Conte je podnio ostavku prošlog utorka nakon što mu je mala, ali ključna stranka njegove koalicije uskratila podršku.

Njegova se koalicija raspala 13. januara odlaskom stranke Italia Viva bivšeg premijera Mattea Renzija, zbog problema u korištenju evropskog novca namijenjenog za pomoć u oporavku nakon pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije

Povezane

Giuseppe Conte uručit će ostavku predsjedniku države Sergiu Mattarelli, nakon što sazove sastanak Vlade, kako bi izvijestio ministre o svojoj odluci.

25 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO