Biden prijeti sankcijama Mijanmaru zbog puča

Američki lider osudio udar kojim je vojska preuzela vlast od demokratski izabrane čelnice Aung San Suu Kyi.

Bijela kuća je saopćila kako se protivi bilo kakvom pokušaju promjene ishoda nedavnih izbora (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u ponedjeljak je zaprijetio da će vratiti sankcije nad Mijanmarom, pozvavši na zajednički međunarodni odgovor kako bi se vojska te države na jugoistoku Azije primorala da preda vlast preuzetu pučem, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Biden je osudio puč kojim je vojska u ponedjeljak preuzela vlast od demokratski izabrane čelnice Aung San Suu Kyi, nazvavši to direktnim udarom na vladavinu prava i na demokratsku tranziciju te države.

Bijela kuća je saopćila kako se protivi bilo kakvom pokušaju promjene ishoda nedavnih izbora, a novi američki predsjednik zaprijetio je da će SAD razmotriti vraćanje sankcija, ukinutih prošlog desetljeća, ako vojska ne preda vlast.

Stranka Suu Kyi, uhapšene u ponedjeljak, na izborima 8. novembra osvojila je 83 posto glasova, a vojska tvrdi da je udar odgovor na izbornu prevaru.

Restrikcije telekomunikacija

Kriza u Mijanmaru prvi je ispit vanjske politike Bidena koji je obećao da će u međunarodnim pitanjima, za razliku od svog prethodnika Donalda Trumpa, više sarađivati sa saveznicima, piše Reuters.

„Međunarodna zajednica treba jedinstvenim glasom stvoriti pritisak na mijanmarsku vojsku da odmah preda vlast koju je preuzela, oslobodi aktiviste i zvaničnike iz pritvora“, saopćio je američki čelnik i upozorio da SAD „prati ko je u ovim teškim trenucima stao uz narod Mijanmara“.

Vojsku te većinski budističke države s 53 miliona stanovnika pozvao je da ukine sve restrikcije telekomunikacija i da se suzdrži od nasilja nad civilima.

Vijeće sigurnosti UN-a o situaciji u Mijanmaru razgovarat će u utorak, a vojni puč su, između ostalih, osudili i Australija, Velika Britanija, Europska unija, Indija i Japan.

Izvor: Agencije

Povezane

Min Aung Hlaing je u centru pažnje nakon što je vojska uhapsila političare iz vladajuće stranke i preuzela vlast.

Published On 01 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO