Tajvan razmjestio rakete nakon upada osam kineskih aviona

U posljednjih nekoliko mjeseci Kina je intenzivirala vojne aktivnosti oko demokratskog Tajvana.

Kineski avioni lete u jugozapadnom dijelu tajvanske zove gotovo svaki dan (Reuters)
Kineski avioni lete u jugozapadnom dijelu tajvanske zove gotovo svaki dan (Reuters)

Tajvan je aktivirao raketne sisteme nakon što je osam kineskih borbenih aviona ušlo u jugozapadni dio njegove identifikacione zone protuzračne odbrane, u novim tenzijama koje su uslijedile poslije izbora novog ministra odbrane i šefa obavještajne službe Tajvana.

Ministarstvo odbrane Tajvana u petak je objavilo da su po četiri kineska aviona J-16 i JH-7, te još jedan avion za elektronsko ratovanje, letjeli u blizini otoka Pratas u Južnom kineskom moru, koje su pod kontrolom Tajvana.

Ministarstvo je saopštilo da je izmjestilo tajvanske zračne snage, izdalo “radio upozorenja“, te „rasporedilo raketne sisteme protuzračne odbrane za praćenje aktivnosti”.

U posljednjih nekoliko mjeseci Kina je intenzivirala vojne aktivnosti oko demokratskog Tajvana, koji smatra svojom teritorijom.

Predsjednik obećao da će braniti otok

Peking tvrdi da reagira na ono što naziva „dogovorom” između Taipeija i Washingtona, najvažnijeg tajvanskog saveznika i dobavljača oružja.

Kineski avioni lete u jugozapadnom dijelu tajvanske zove gotovo svaki dan, a 24. januara, u akciji je učestvovalo čak 12 kineskih aviona.

Kina nije komentarisala događaj.

Malo prije objave Ministarstva odbrane, Tajvan je najavio kadrovske promjene, te imenovanje novog ministra odbrane Chiuja Kuo-chenga, koji se školovao i obučavao u SAD-u, kako bi ubrzao modernizaciju vojske i obavještajne službe.

Predsjednik Tajvana Tsai Ing-wen obećao je da će braniti otok, te je modernizaciju vojske nazvao prioritetom. Najavio je flotu novih podmornica, nadogradnju ratnih brodova i kupovinu aviona F-16 od SAD-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Američka mornarica poslala je ratni brod u Tajvanski moreuz , prvi put pod administracijom Joea Bidena, što bi moglo dovesti do novih napetosti između Kine i SAD-a.

04 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO