SAD spreman pregovarati sa Iranom

Velika Britanija, Njemačka, Francuska i SAD pozdravili namjeru Bidena da se diplomatijom vrati pregovorima sa Teheranom.

Teheran je odredio krajnji rok za slijedeću sedmicu da Biden započne s ukidanjem sankcija koje je uveo Trump (EPA - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države spremne su razgovarati s Iranom o povratku na poštivanje sporazuma iz 2015. kako bi se zaustavio Teheran u razvoju nuklearnog oružja, izjavio je u četvrtak europskim saveznicima američki državni sekretar Antony Blinken, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

U zajedničkoj izjavi Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, europske su države pozdravile namjeru američkog predsjednika Joea Bidena da se diplomatijom vrati na pregovore s Iranom.

Trumpovo povlačenje

Nakon razgovora u Parizu, kojima se Blinken pridružio videovezom, potvrdili su da je zajednički cilj iranskog povratka u potpunosti u skladu s obavezama ugovora, poznatim kao JCPOA.

“Državni sekretar Blinken ponovio je da će, kao što je rekao predsjednik Biden, ako se Iran vrati u strogo poštivanje svojih obveza prema JCPOA-u, Sjedinjene Američke Države učiniti isto i spremne su s tim u vezi razgovarati s Iranom”, rečeno je u zajedničkoj izjavi.

Iran je počeo kršiti sporazum 2019. godine kao odgovor na povlačenje SAD-a iz dogovora pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, a sukobio se s Bidenovom administracijom oko toga ko bi trebao prvi krenuti kako bi spasio sporazum.

Teheran je odredio krajnji rok za slijedeću sedmicu da Biden započne s ukidanjem sankcija koje je uveo Trump, ili će, kako kaže, poduzeti svoj najveći korak u kršenju dogovora – u kratkom roku zabraniti inspekcije nuklearnog nadzora tijelu UN-a što je dopušteno prema Dodatnom protokolu.

Zajednička zabrinutost

Velika Britanija, Francuska i Njemačka, poznate kao E3, te SAD pozvali su Iran da ne poduzima nikakve dodatne korake “u vezi sa suspenzijom Dodatnog protokola i bilo kojim ograničenjima u aktivnostima IAEA-ove provjere u Iranu”.

Ministri su rekli kako su odlučni da Iran ne smije stvoriti nuklearno oružje i “izrazili su zajedničku zabrinutost zbog nedavnih iranskih akcija za proizvodnju urana obogaćenog do 20 posto”, dodaje se u saopćenju.

“Očito smo zabrinuti zbog rizika od daljeg iranskog nepoštivanja JCPOA”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab nakon razgovora. “Utoliko više je razloga za ponovno oživljavanje transatlantske diplomatije”.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je: “Zadovoljan sam što se nova američka administracija vraća na put diplomatije.”

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO