Kipar optužio Tursku da ga preopterećuje sa migrantima

Kipar je optužio Tursku da stvara novu migrantsku rutu koja je dovela do toga da je nesrazmjerno opterećen i da ima najveći procent migranata u Evropskoj uniji u odnosu na broj stanovnika.

Kiparske vlasti navele su da u posljednje četiri godine imaju najveći postotak tražilaca azila u odnosu na broj stanovnika u EU, odnosno četiri posto, dok je prosjek u ostatku Evropskoj uniji oko jedan posto (EPA)

Kipar je optužio Tursku da stvara novu migrantsku rutu koja je dovela do toga da je nesrazmjerno opterećen i da ima najveći procent migranata u Evropskoj uniji u odnosu na broj stanovnika.

Republika Kipar, članica EU-a od 2004. godine, bilježi porast broja tražilaca azila posljednjih mjeseci, prenosi Beta.

Mnogi migranti dolaze preko tampon zone koju nadgledaju mirovne snage Ujedinjenih naroda, na otoku podijeljenom između Republike Kipar na jugu i Turske Republike Sjeverni Kipar koju priznaje samo Ankara.

Kiparske vlasti navele su da u posljednje četiri godine imaju najveći postotak tražilaca azila u odnosu na broj stanovnika u EU, odnosno četiri posto, dok je prosjek u ostatku Evropskoj uniji oko jedan posto.

“Ogromna većina migrantskih tokova dolazi iz Turske koja ne provodi sve sporazume u vezi migracije ka Kipru”, navodi se u zajedničkom saopćenju kiparskih ministarstava vanjskih i unutrašnjih poslova.

Nova migrantska ruta

“Zapravo je stav Turske doveo do stvaranja, a ne do sprečavanja, nove migrantske rute na istoku Sredozemlja koja na nesrazmjeran način preopterećuje Kipar i stavlja ogroman pritisak na njegov nacionalni sistem azila”, navodi se u saopćenju.

Kiparska vlada zatražila je da to bude jedna od glavnih tema na videokonferenciji ministara vanjskih i unutrašnjih poslova EU-a, 15. marta, kao i u budućim razgovorima o Turskoj.

Nikozija će u Briselu pokrenuti pitanje obima migrantske krize sa kojom se Kipar suočava kako bi osigurala potrebnu pomoć da je efikasno savlada.

Kipar je zabilježio 1.640 novih zahtjeva za azil u trećem kvartalu 2020. što je najveći broj zahtjeva u odnosu na njegovo stanovništvo od miliona ljudi, saopćila je evropska statistička agencija Eurostat.

Izvor: Agencije