Kambodža jača nadzor i cenzuru interneta

Kambodža planira da uspostavi novi nacionalni internet gateway za koji kritičari strahuju da će povećati mrežni nadzor i cenzuru interneta.

Broj internet pretplatnika u Kambodži porastao je u proteklih šest godina sa pet miliona na 20,3 miliona (EPA)

Kambodža planira da uspostavi novi nacionalni internet gateway za koji kritičari strahuju da će povećati mrežni nadzor i cenzuru interneta i povrijediti prava na privatnost i slobodno izražavanje.

Prema u četvrtak objavljenoj uredbi koju je dugogodišnji kambodžanski premijer Hun Sen potpisao u srijedu, novi nacionalni internet gateway treba da pomogne u naplati poreza, zaštititi nacionalne sigurnosti i očuvanja društvenog poretka, prenosi Beta.

Novi propis omogućava vlastima da kontroliraju sav internetski saobraćaj u Kambodži putem regulatornog tijela zaduženog za praćenje online aktivnosti. Mjera bi omogućila “blokiranje i isključivanje svih mrežnih veza koje utiču na sigurnost, nacionalni prihod, socijalni poredak, dostojanstvo, kulturu, tradiciju i običaje”, navodi se.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch – HRW ocijenila je da najavljena mjera “zadaje opasan udarac slobodi interneta i e-trgovine” u Kambodži jer proširuje kontrolu vlasti nad internetom.

HRW je pozvao strane vlade, tehnološke kompanije, firme za e-trgovinu i druge da od kambodžanske vlade traže da ne sprovodi najavljenu mjeru.

Internet korisnici

“Nije slučajno što je nakon zatvaranja kritičkih medija širom zemlje vlada Hun Sena usmjerila pažnju na kritičare na internetu, taman na vrijeme za lokalne izbore koji treba da se održe 2022”, rekao je zamjenik direktora za Aziju u HRW-u, Phil Robertson.

Prema zvaničnim statistikama, broj internet pretplatnika u Kambodži porastao je u proteklih šest godina sa pet miliona na 20,3 miliona. Facebook je najpopularnija platforma u zemlji, s više od 10 miliona korisnika.

Hun Sen je započeo opsežan obračun sa protivnicima 2017. godine. Odlukom suda jedina kredibilna opoziciona stanka, Partija nacionalnog spasa Kambodže, primorana je na raspuštanje, a njeni poslanici su izbačeni iz parlamenta. Mnogi vjeruju da je to učinjeno kako bi osigurala nadmoć Kambodžanske narodne stranke Hun Sena na opštim izborima 2018 što se i dogodilo jer je zauzela sva mjesta u parlamentu.

Hun Sen na vlasti je 36 godina i često ga optužuju da je na čelu autoritarnog režima. Nekoliko zapadnih država uvelo je sankcije protiv njegove vlade, uglavnom pošto su zaključili da izbori 2018. nisu bili ni slobodni ni pošteni.

Izvor: Agencije