Kako žeđ Indije za bliskoistočnom naftom služi američkoj strategiji za suočavanje s Kinom?

Rastuća potražnja Indije za bliskoistočnom naftom jača američku strategiju za suzbijanje kineskog utjecaja.

SAD treba snažnu zemlju s ograničenim energetskim resursima koja će se moći nositi s povećanjem cijena nafte, poput Indije (AFP)

Izvještaj koji je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila prošle sedmice upućuje na to da će Indija činiti najveći udio u globalnom rastu potražnje za energijom od sada do 2040. godine, te da će u tome biti ispred Kine. Ovakva predviđanja dolaze u pravo vrijeme za novu američku strategiju za suzbijanje brzorastućeg utjecaja Kine na Bliskom istoku.

U tekstu koji je objavio američki portal Oil Price, pisac Simon Watkins kaže da izvještaj IEA, pod naslovom “Budućnost energije u Indiji 2021”, daje veći poticaj američkim naporima da Indiju prikažu najvećim potrošačem energetskih resursa na Bliskom istoku, i to posebno u arapskim zemljama koje su u savezništvu s Izraelom, s ciljem podrivanja kineske pozicije u regiji.

Prema izvještaju IEA-e, očekuje se da će se potrošnja Indije udvostručiti na oko 8,6 biliona američkih dolara do 2040. godine ako se nastave njene trenutne politike (što je ekvivalentno dodavanju još jedne ekonomije veličine Japana u svjetsku ekonomiju za manje od 20 godina).

Što se tiče proizvođača energije na Bliskom istoku, prema tim projekcijama se očekuje da će indijska potražnja za naftom porasti na najmanje 8,7 miliona barela dnevno 2040. godine u odnosu na oko 5 miliona barela dnevno 2019. godine. Prognozira se da će se indijske potrebe za prirodnim plinom utrostručiti u odnosu na trenutno stanje, što znači da će iznositi 201 milijardu kubika.

Prema izvještaju, očekuje se da će ovisnost Indije o uvozu nafte s Bliskog istoka porasti na više od 90 posto do 2040. sa sadašnjih 75 posto, a da će ovisnost ove zemlje o plinu s Bliskog istoka porasti na oko 61 posto uvoza do 2025. u odnosu na 20 posto prije samo 10 godina.

Američka strategija za suočavanje s Kinom

Prema Watkinsu, ta se očekivanja savršeno uklapaju u novu američku strategiju za suzbijanje rastućeg utjecaja Kine. Obrisi ove strategije počeli su se jasno pojavljivati potpisivanjem “sporazuma o normalizaciji odnosa” između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u avgustu 2020.

Nedugo nakon toga je i Bahrein krenuo stopama UAE-a, pristupivši normalizaciji odnosa s Izraelom, što ukazuje na to da je Washington imao dosta prostora za optimizam vezano za mogućnost sklapanja više takvih dogovora između Izraela i ostalih zemalja Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC).

Watkins smatra da je jedan od najvažnijih elemenata američke strategije bio pružiti prikladnu alternativu za bliskoistočne proizvođače s ciljem ograničavanja ogromne kineske prisutnosti u međunarodnim sektorima nafte i plina, a tu dolazi do izražaja ključna uloga Indije u američkoj jednadžbi.

Drugim riječima, veliki dio brze ekspanzije Kine u regiji Bliskog istoka temelji se na energetskom sektoru, s obzirom na to da naftna industrija uključuje kretanje ogromnih količina novca, brodova, opreme, tehnologije i osoblja, što bi Kini moglo pružiti priliku da provodi mnoge tajne aktivnosti koje nadilaze ekonomsku saradnju.

U skladu s tim, savezništvo između SAD-a, Izraela i arapskih zemalja trebalo je biti usmjereno na podršku ekonomskoj saradnji. Upravo zbog toga, nedugo nakon objave sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i UAE-a pod američkim pokroviteljstvom, izvještaji su potvrdili da su tri zemlje postigle dogovor o saradnji na polju nafte i plina te “srodnih tehnologija”.

Americi je zbog toga trebala snažna zemlja s ograničenim vlastitim izvorima energije koja bi se mogla nositi s povećanjem cijena nafte i plina, a Indija je bila najprikladnija zemlja u okviru ove strategije. Među faktorima koji su učinili da se Indija upotpunosti uklapa u ovakvo američko usmjerenje nalazi se i napetost koja se očigledno povećava na granicama između te zemlje i njenog susjeda Kine.

U tom kontekstu, sukob između indijskih i kineskih snaga na granici 15. juna 2020. otkrio je mnogo veće promjene u odnosima između dvije zemlje u odnosu na prethodne napetosti, jer je postalo jasno, smatra Watkins, da je Indija usvojila novu strategiju “suzbijanja” protiv kineske politike koja želi proširiti opseg svojih ekonomskih i vojnih saveza od Azije, preko Bliskog Istoka do Južne Evrope, u skladu s inicijativom “Jedan pojas, jedan put”.

Indijske koncesije za emiratsku kompaniju ADNOC

Kao pokazatelj dobitaka koje će ostvariti bilo koja arapska naftna zemlja koja stane na stranu SAD-a u strategiji suzbijanja sve većeg utjecaja Kine u regiji, Indija je počela pružati velike koncesije bliskoistočnim kompanijama, na prvom mjestu Nacionalnoj naftnoj kompaniji Abu Dhabi (ADNOC).

ADNOC, najveći proizvođač energije u UAE-u i treći najveći proizvođač nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), ispumpava gotovo 4 miliona barela sirove nafte dnevno, a ima za cilj povećati ovu proizvodnju za najmanje još jedan milion barela do 2030. godine, uz povećanje svoje proizvodnje plina.

Sultan Al-Jaber, izvršni direktor ADNOC-a, izjavio je da se raduje otkrivanju novih prilika za saradnju s indijskim kompanijama s ciljem izvoza energije u narednom periodu.

ADNOC je dobio jedinstvenu koncesiju jer je to jedina strana kompanija kojoj je do sada dozvoljeno da drži i skladišti rezerve nafte u Indiji. Indijska vlada nedavno je odobrila prijedlog da se ADNOC-u dozvoli izvoz nafte iz Strateške naftne rezerve (SPR) ako nema domaće potražnje, u prvom redu iz objekta za strateško skladištenje Mangalore.

Prema Watkinsu, ova koncesija je označila veliki pomak u indijskoj politici postupanja s rezervama energije, jer je prethodno uvela zabranu na sav izvoz nafte iz skladišta SPR-a.

Još jedan pokazatelj razvoja ovog odnosa između UAE-a i Indije pod pokroviteljstvom SAD-a jeste i mogućnost da se ADNOC stavi na vrh liste stranih kompanija koje mogu kupiti veliki udio u indijskoj rafineriji Bharat Petroleum, u sklopu procesa privatizacije državne kompanije.

Izvor: Agencije