Iran će obustaviti nuklearne aktivnosti kad SAD ukine sankcije

Teheran je postavio Washingtonu rok do 23. februara da počne ukidati sankcije jer će u protivnom, kako je rekao, poduzeti svoj dosad najveći korak u kršenju sporazuma.

Zarif je u četvrtak tvitao da su iranske "korektivne mjere" odgovor na kršenja sporazuma (EPA)

Iran će “odmah obustaviti” svoje nuklearne aktivnosti kad SAD ukine sankcije, izjavio je u petak iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif ponovivši stajalište Teherana o vašingtonskoj ponudi za oživljavanje pregovora, prenosi Hina.

Administracija Joea Bidena rekla je u četvrtak da je spremna oživjeti sporazum iz 2015. između Irana i svjetskih sila iz kojeg se bivši predsjednik Donald Trump povukao 2018. i ponovo nametnuo sankcije Iranu.

Kada sankcije budu ukinute, “odmah ćemo obustaviti sve korektivne mjere. Jednostavno”, objavio je Zarif na Twitteru. Zarif je u četvrtak tvitao da su iranske “korektivne mjere” odgovor na kršenja sporazuma.

Iran će zabraniti inspekcije

Iran je počeo kršiti sporazum 2019. nakon što se Trump iz njega povukao.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u četvrtak da će se Bidenova administracija vratiti u sporazum ako ga Teheran bude u potpunosti poštovao.

Teheran je postavio Washingtonu rok do 23. februara da počne ukidati sankcije jer će u protivnom, kako je rekao, poduzeti svoj dosad najveći korak u kršenju sporazuma – zabranit će inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Britanija, Francuska, Njemačka i SAD pozvali su Iran da se suzdrži od tog koraka i ponovili su svoju zabrinutost zbog nedavnih akcija Teherana vezano uz proizvodnju urana obogaćenog do 20 posto.

Izvor: Agencije