G7 za slobodnu trgovinu, protiv ‘netržišnih’ politika

Joe Biden je odaslao poruku povratka saradnje SAD-a sa svijetom i globalnim institucijama.

Reuters tvrdi da je atmosfera bila 'kooperativna' i 'kolektivna' (EPA)
Reuters tvrdi da je atmosfera bila 'kooperativna' i 'kolektivna' (EPA)

Lideri Grupe sedam (G7) saopštili su danas da će se zalagati za kolektivan pristup kako bi se suprotstavili “netržišno orijentisanim” politikama i praksama i kako bi osiguralil fer multilateralnu globalnu trgovinu.

Na skupu G7, čiji je domaćin bio britanski premijer Boris Johnson, debitovali su novi američki predsjednik Joe Biden i italijanski premijer Mario Draghi.

Reuters tvrdi da je atmosfera bila „kooperativna“ i „kolektivna“, pošto je Biden odaslao poruku povratka saradnje SAD-a sa svijetom i globalnim institucijama nakon četverogodišnje vladavine Donalda Trumpa i njegove politike „Amerika na prvom mjestu“.

U cilju podrške pravičnom i međusobno korisnom globalnom ekonomskom sistemu za sve ljude, angažovat ćemo se sa drugima, naročito sa zemljama G20, uključujući velike ekonomije poput Kine, saopšteno je nakon virtuelnog sastanka lidera G7, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

„Kao lideri, konsultovat ćemo se međusobno o kolektivnim pristupima za rješavanje netržišno orijentisanih mjera i praksi, a sarađivat ćemo i sa drugima kako bismo riješili važna globalna pitanja koja utiču na sve zemlje“, navodi se u saopštenju.

Moguć globalni zdravstveni pakt

Čelnici G7 su poručili da će produbiti saradnju na planu zdravstvenog odgovora na COVID-19 i razmotriti mogući globalni zdravstveni pakt.

„Mi ćemo se boriti za otvorene ekonomije i društva, za unapređenje globalne ekonomske otpornosti, za korištenje digitalne ekonomije uz siguran slobodan protok podataka“, dodaje G7, čije ekonomije zajedno ” nešto manje od polovine globalnog bruto domaćeg proizvoda.

Grupa je najavila i da će „sarađivati po pitanju modernizovanog, slobodnijeg i pravednijeg multilateralnog trgovinskog sistema, koji se zasniva na pravilima i koji odražava naše vrijednosti i omogućava uravnotežen rast, a čije će središte biti reformisana Svjetska trgovinska organizacija”.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO