EU povećava doprinos COVAX-u na milijardu eura

Cilj programa Covax je da ove godine osigura vakcine protiv korona virusa za 20 posto stanovništva gotovo 200 država i teritorija.

Dok su velike sile počele masovne kampanje vakcinacije protiv COVID-19, sve je veća zabrinutost za siromašne zemlje (EPA - Ilustracija)
Dok su velike sile počele masovne kampanje vakcinacije protiv COVID-19, sve je veća zabrinutost za siromašne zemlje (EPA - Ilustracija)

Europska unija će danas na sastanku G7 udvostručiti na milijardu eura svoj doprinos programu vakcinacije COVAX, najavio je neimenovani europski izvor, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen) na tom sastanku bi trebala najaviti 100 miliona eura humanitarne pomoći za kampanju vakcinacije u Africi, rekao je isti izvor.

Američki predsjednik Joe Biden također će na tom sastanku, posvećenom podjeli vakcina, najaviti četiri milijarde dolara za COVAX, sistem UN-a koji je osnovalo nekoliko međunarodnih organizacija, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), saopćila je jučer Bijela kuća.

Pomoć Africi

Cilj programa COVAX je da ove godine osigura vakcine protiv korona virusa za 20 posto stanovništva gotovo 200 država i teritorija koje u njemu učestvuju, ali prije svega uključuje mehanizam finansiranja koji omogućava grupi od 92 ekonomije sa niskim i srednjim prihodima pristup vakcinama.

Dok su velike sile počele masovne kampanje vakcinacije protiv COVID-19, sve je veća zabrinutost za siromašne zemlje.

Uoči sastanka G7, francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je za Financial Times da je “neodrživo” da siromašne zemlje budu zanemarene i pozvao bogate zemlje da “što brže pošalju tri do pet posto raspoloživih doza u Afriku da bi ljudi vidjeli da vakcine stižu”.

Izvor : Agencije

Povezane

Ne smijemo da se dovedemo u situaciju u kojoj bismo ponovo imali porast broja oboljelih, upozorila je Maria Van Kerkhove.

19 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO