VOA: Američko-kineska utrka u Evropi

Dvije svjetske sile se bore za oblasti distribucije vakcina i oporavka poslije pandemije korona virusa na Starom kontinentu.

Prve evropske zemlje koje su uzele kineske vakcine su Srbija i Mađarska (EPA - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države planiraju “popraviti i revitalizirati” odnose s evropskim saveznicima u trenutku kada se sa Kinom bore za utjecaj u oblasti distribucije vakcina i oporavka poslije pandemije korona virusa u Evropi.

Predsjednik SAD-a Joe Biden bi o tome u petak trebao govoriti na virtuelnoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, piše Glas Amerike (VoA), prenosi Tanjug.

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken će učestvovati na online samitu s Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom, a očekuje se da tema budu globalni izazovi, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Vakcine u Srbiji i Mađarskoj

Blinken će učestvovati i na sjednici Vijeća EU-a za vanjske poslove, na poziv visokog predstavnika EU-a Josepa Borrella.

Istovremeno, kineski predsjednik Xi Jinping je nedavno, na samitu 17+1, najavio kako će Peking povećati uvoz sa tržišta zemalja centralne i istočne Evrope te u narednih pet godina uvesti robu vrijednu 170 milijardi dolara.

Kina već u tu regiju izvozi vakcine i povećava svoj utjecaj, a prve zemlje koje su uzele kineske vakcine su Srbija i Mađarska, koja je jedina članica EU-a koja ih koristi jer nisu odobrene na evropskom tržištu.

Stara prijateljstva

Washington u međuvremenu pokušava obnoviti stara prijateljstva u Europi i vratiti se multilateralizmu.

“Administracija Biden-Harris je posvećena dijalogu i saradnji sa partnerima po pitanju Kine, počev od europskih partnera”, rekao je glasnogovornik State Departmenta za Glas Amerike.

“Razumijemo da europski partneri imaju svoje interese i veze i ne tjeramo ih da biraju između Kine i SAD. Ali, brine nas to što Kina koristi multilateralne organizacije da poboljša svoju ekonomiju, nacionalnu sigurnost i interese, na uštrb mira i prosperiteta drugih država”.

Izvor: Agencije