Milioni Amerikanaca bez struje na polarnoj hladnoći

Hladna zračna masa sa Arktika počinje se udaljavati, ali će se niske temperature zadržati i bit će za 11 do 19,5 stepeni Celzija ispod prosjeka za ovaj mjesec.

Više od 2,3 miliona domaćinstava i firmi u Teksasu bilo je u srijedu navečer u mraku (EPA)

Milioni Amerikanaca bili su u srijedu bez struje pošto je val polarne hladnoće, koji će, po predviđanjima, potrajati do vikenda, zahvatio velike dijelove Sjedinjenih Američkih Država.

Američka meteorološka služba National Weather Service (NWS) saopćila je kako je na području Srednjeg zapada, za koje je izdano upozorenje na zimske oluje različite snage, više od 100 miliona Amerikanaca, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Hladna zračna masa sa Arktika počinje se udaljavati, ali će se niske temperature zadržati i bit će “za 11 do 19,5 stepeni Celzija ispod prosjeka za ovaj mjesec“ u središtu SAD-a, navode meteorolozi.

Jeff Zients, koordinator Bijele kuće za borbu protiv COVID-19, rekao je da su zbog velike hladnoće zatvoreni punktovi za vakcinacije.

Deseci smrtnih slučajeva

Predsjednik SAD-a Joe Biden morao je odgoditi za petak posjetu Pfizerovom pogonu za proizvodnju vakcina u Kalamazoou (Michigan), planiranu za četvrtak.

Više od 30 smrtnih slučajeva zbog nevremena prijavljeno je širom države, pišu američki mediji, a vlasti pozivaju na oprez.

Koliko je teška situacija moglo se u srijedu vidjeti u crkvi Lakewood u najvećem teksaškom gradu Houstonu, gdje su se mnogi stanovnici sklonili bježeći pred hladnoćom.

Elektroprivreda u Austinu, glavnom gradu ove savezne države, saopćila je da je gotovo 200.000 domaćinstava bez struje i da je neće biti u srijedu čitav dan, “možda i duže“.

Izvor: Agencije