Francuska ministrica upozorava na širenje ‘islamo-ljevice’

Kolegij dekana francuskih univerziteta je šokiran izjavama ministrice visokog obrazovanja Frederick Vidal da ‘islamo-ljevičarstvo’ izjeda akademsku zajednicu.

Parlament je usvojio nacrt zakona koji dozvoljava državi da zabrani vjerske grupe koje smatra radikalnim (Reuters)

Francuska ministrica visokog obrazovanja Frederick Vidal izazvala je val kritika dekana univerziteta nakon što je upozorila na širenje “islamo-ljevičarstva” u francuskim akademskim institucijama.

Ovakvo upozorenje ministrice uslijedilo je dva dana nakon što je usvojen kontroverzni zakon o “borbi protiv izolacionizma”, prenosi AFP.

Izraz “islamsko-ljevičarstvo” u Francuskoj političari radikalne desnice često koriste za diskreditaciju ljevičarskih protivnika, koje optužuju da zatvaraju oči pred opasnostima, kako to nazivaju, “islamskog ekstremizma” i prenaglašavaju strah od pitanja rasizma i identiteta.

‘Macrona naginje krajnjoj desnici’

“Smatram da islamo-ljevičarstvo izjeda cijelo naše društvo, a univerziteti nisu imuni i dio su našeg društva”, rekla je Vidal za televiziju CNews u nedjelju.

Ovakvi komentari dolaze u vrijeme burne rasprave i podijeljenih mišljenja u Francuskoj oko onoga što je predsjednik Emmanuel Macron nazvao “islamskim separatizmom”, aludirajući time na navodno muslimansko kršenje francuskih zakona u zatvorenim islamskim zajednicama i poticanje na terorističke napade na teritoriji Francuske.

U utorak je francuski Parlament usvojio strogi nacrt zakona koji dozvoljava državnim vlastima zabranu vjerskih grupa koje se smatraju ekstremnim.

Kritičari su Macrona nedavno optužili da naginje krajnjoj desnici uoči predsjedničkih izbora planiranih za sljedeću godinu, za koje ankete pokazuju da će vjerojatno biti repriza utrke iz 2017. godine protiv Marine Le Pen, ekstremno desne čelnice antimigrantske stranke Nacionalna fronta.

Dekani šokirani zbog besplodne rasprave

U odgovoru na komentare francuske ministrice visokog obrazovanja, Kolegij dekana francuskih univerziteta objavio je u utorak izjavu u kojoj izražava “šokiranost zbog još jedne besplodne rasprave o pitanju ‘islamo-ljevičarstva’ na univerzitetima”.

Dekanski kolegij, koji predstavlja čelnike francuskih univerziteta, osudio je upotrebu ovog nejasno definiranog izraza, rekavši da taj termin treba ostaviti krajnjoj desnici “koja ga i širi”.

Ministar obrazovanja Jean-Michel Blenker također je upozorio u oktobru prošle godine da “islamo-ljevica” izaziva “haos” u francuskim akademskim krugovima.

Vidal je, također, najavila da će narediti istraživačima da provedu istragu o problemu ”posmatranja svega iz perspektive nastojanja da se stvori razdor i podjela”, koja, kako je rekla, uključuje one koji se fokusiraju na pitanja kolonijalizma i rase.

‘Osnovna garancija naše Republike’

Vidal je u utorak u Parlamentu rekla da će, kada je od nje zatraženo da pruži dodatna pojašnjenja, istraga utvrditi “šta je to akademsko istraživanje, a šta aktivizam i mišljenje”.

Međutim, Nacionalni centar za naučna istraživanja, kojeg je Vidal zadužila da provede ovo istraživanje, brzo je reagirao i osudio “pokušaje delegitimizacije područja istraživanja poput postkolonijalnih studija”, uprkos prihvatanju da pripremi odgovor na to.

Vladin glasnogovornik Gabriel Atal distancirao se od ove ideje u srijedu, kada su ga, tokom konferencije za novinare, pitali kakvo je Macronovo mišljenje o tom pitanju.

Atal je rekao da se predsjednik “zalaže za apsolutnu nezavisnost akademskih istraživača”, dodajući da je to “osnovna garancija naše Republike”.

Pokreti protiv rasizma, kao što je Black Lives Matter, koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, a odjeknuo je i u Francuskoj, potakao je strah da će Francuska uvesti američke politike identiteta i rasizma.

Nova generacija mladih aktivista

Mame-Fato Niang, tamnoputa akademkinja koja proučava rasu i identitet u Francuskoj, osudila je prijedlog ministrice Vidal za provođenje istrage, rekavši kako će se time oni koji istražuju pitanja kolonijalizma i rasizma staviti pod nepravednu kontrolu.

“Istraživači iz reda manjina već godinama se smatraju aktivistima”, napisala je na Twitteru.

Tu je i nova generacija mladih francuskih aktivista, koji otvoreno govore o problemu rasizma u Francuskoj i kolonijalnom nasljeđu te zemlje u Africi i na Bliskom Istoku.

Međutim, najavu ministrice Vidal pozdravili su desničarski političari, koji “dijele njenu zabrinutost”.

Izvor: Agencije