Evropski i američki ministri o iranskom nuklearnom sporazumu

Francuski ministar vanjskih poslova ugostit će kolege iz Njemačke i Velike Britanije u Parizu, a pridružit će im se videolinkom američki državni sekretar.

Analitičari navode kako ostaje jako malo šansi da se sačuva svjetski bitan sporazum (EPA - Ilustracija)

Vodeće diplomate evropskih sila i Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak će razgovarati o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, nekoliko dana prije roka koji je postavio Teheran, a koji bi mogao poremetiti ove napore.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian ugostit će kolege iz Njemačke i Velike Britanije u Parizu, a pridružit će im se videolinkom američki državni sekretar Antony Blinken, prenosi AFP.

U međuvremenu, Iran planira ograničiti neke inspekcije agencije Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju ukoliko SAD ne ukine sankcije nametnute 2018. godine, kada je predsjednik bio Donald Trump.

Rok je 21. februar, navodi se u zakonu koji je Parlament Irana usvojio u decembru.

Zabrinuta Merkel zbog stava Teherana

Istakavši kako je riječ o teškom zadatku, njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila “zabrinutost” jer Iran ne ispunjava svoje obaveze.

Ovo je navela u telefonskom razgovoru s predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem, navodi se u saopćenju glasnogovornika njemačke kancelarke.

Analitičari navode kako ostaje jako malo šansi da se sačuva svjetski bitan sporazum, koji je zadobio skoro smrtonosni udarac kada je Trump odustao od njega 2018. godine.

Administracija aktuelnog predsjednika SAD-a Joea Bidena navodi kako je spremna vratiti se u dogovor i početi ukidati sankcije Iranu ukoliko i Teheran bude u potpunosti poštivao sporazum, što osporavaju iranski zvaničnici.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO