Von der Leyen: Zašto Rusija nudi milione vakcina, a nema dovoljno za sebe?

Rusija do sada nije zatražila odobrenje od Evropske agencije za lijekove, kaže predsjednica Evropske komisije.

Mora se obaviti inspekcija na mjestu proizvodnje vakcine, jer moramo imati stabilne proizvodne standarde, rekla je Von der Leyen (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da bi željela dobiti odgovor zašto Rusija nudi milione doza svoga cjepiva Sputnik V, kada nema dovoljno ni za cijepljenje vlastitog stanovništva.

„Pitamo se zašto Rusija teoretski nudi milijune doza cjepiva, a ne napreduje dovoljno brzo u procjepljivanju vlastitog stanovništva“, izjavila je Von der Leyen na konferenciji za novinare.

“To pitanje zahtijeva odgovor”, istaknula je, prenosi Hina.

Dodala je da Rusija do sada nije zatražila odobrenje od Evropske agencije za lijekove (EMA).

“Ako to naprave, moraju dostaviti sve podatke i podvrgnuti se kontroli kao i ostali. Osim toga, proizvodnja se ne odvija u EU-u i zato se mora obaviti inspekcija na mjestu proizvodnje jer moramo imati stabilne proizvodne standarde”, rekla je predsjednica Komisije.

Trebaju li države čekati odobrenje EMA-e

Povjerenica za zdravstvo Stela Kiriakides izbjegla je direktno odgovoriti na novinarsko pitanje trebaju li države članice koje namjeravaju nabaviti rusko cjepivo čekati odobrenje EMA-e.

“Do sada ni za rusko ni za kinesko cjepivo nije stigao zahtjev za odobrenje. Da bismo mogli ocijeniti učinkovitost tih cjepiva ona moraju proći neovisnu naučnu procjenu EMA-e”, rekla je Kiriakides.

Dodala je da one države članice koje se odluče za rusko i kinesko cjepivo to rade na vlastitu odgovornost.

“Proces odobrenja za korištenje cjepiva na europskom tržištu uključuje i ‘farmakološku budnost’, što je vrlo važno. Kada cjepivo dobije odobrenje od EMA-e, onda industrija i EMA moraju pratiti sve slučajeve bilo kakvih poteškoća ili nuspojava. Te ‘farmakološke budnosti’ nema u slučaju kada države članice koriste cjepiva bez odobrenja EMA-e”, rekla je Kiriakides.

Izvor: Agencije