Više od 20 mrtvih u ledenoj teksaškoj oluji

Brutalna hladnoća progutala je velike dijelove Sjedinjenih Američkih Država.

Dužnosnici upozorili građane da u zatvorenom prostoru ne koriste roštilje ili grijalice na propanske boce (Reuters)

Historijska zimska oluja usmrtila je najmanje 21 osobu, ostavila milione Teksašana bez struje i u utorak poharala američkim jugoistokom.

Brutalna hladnoća progutala je velike dijelove Sjedinjenih Američkih Država, zatvorivši centre za cijepljenje protiv COVID-19 i ometajući opskrbu vakcinama. Očekuje se da će popustiti do vikenda, prenosi Reuters.

Dužnosnici u Teksasu suočeni su s kritikama jer je energetska mreža u više navrata propadala. Ledena oluja zaustavila je divovske vjetroagregate u zapadnom Teksasu, zbog čega energetske kompanije nisu mogle zadovoljiti eskalirajuću potražnju.

Najmanje 21 osoba umrla je u Teksasu, Louisiani, Kentuckyju i Missouriju, uključujući četvero stradalih u požaru kuće u Sugar Landu u Teksasu gdje je nestalo struje, javljaju policija i lokalni mediji.

Vraćanje energije prioritet

Predsjednik Joe Biden uvjeravao je guvernere teško pogođenih država da je savezna vlada spremna ponuditi sve potrebne hitne resurse, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Gradonačelnik Houstona Sylvester Turner rekao je na konferenciji za novinare da 1,3 miliona ljudi u njegovom gradu ostaje bez struje. Grad traži tvrtke koje i dalje imaju energenata da budu otvorene kao centri za zagrijavanje.

“Kritično je važno vratiti energiju što je brže moguće. To je prioritet broj jedan!”, rekao je Turner.

Dužnosnici na jugu Teksasa upozorili su građane da u zatvorenom prostoru ne koriste roštilje ili grijalice na propanske boce, jer su u bolnice dolazili otrovani ugljičnim monoksidom nakon što su na taj način pokušavali zagrijati zaleđene domove.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada