Trump i McConnell produbljuju sukob na republikanskom vrhu

Bivši predsjednik SAD-a i čelnik senatske republikanske manjine razišli su se u sedmicama nakon predsjedničkih izbora 3. novembra.

Donald Trump je rekao da je Mitch McConnell sirov, smrknut i neugodan političar (Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump obrušio se na čelnika senatske republikanske manjine Mitcha McConnella, produbljujući sukob u vrhu te stranke nakon gubitka Bijele kuće i kontrole nad Senatom.

“Mitch je sirov, smrknut i neugodan političar i ako će republikanski senatori ostati s njim, neće ponovno pobijediti”, rekao je Trump, koji je u subotu u Senatu oslobođen nakon drugog suđenja za opoziv, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters

Trump i McConnell razišli su se u sedmicama nakon predsjedničkih izbora 3. novembra, a Trump mu je zamjerio što je McConnell demokratu Joeu Bidenu priznao izbornu pobjedu.

Jaz među njima produbio se nakon što je McConnell u subotu u Senatu izjavio da je Trump “praktički i moralno odgovoran” za upad u Capitol 6. januara.

Ipak glasao za oslobađanje Trumpa

McConnell je, unatoč tome, glasao za oslobađanje Trumpa, rekavši kako vjeruje da je Ustav ograničio opoziv i osudu na sadašnje, a ne bivše dužnosnike.

Nakon što je Zastupnički dom 13. januara izglasao Trumpov opoziv, Senat ga je u subotu oslobodio za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristalica na sjedište američkog Kongresa.

Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje 43 senatora, no za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina, odnosno 67 senatora.

Reuters prenosi kako njih dvojica pokušavaju gurnuti stranku u suprotnim smjerovima – McConnell natrag prema korijenima, dok Trump, kojeg još uvijek podržava veliki dio republikanske biračke baze, zagovara populistički pristup.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada