SAD prodaje Egiptu 200 miliona dolara vrijedne rakete

Projektile Raytheona poručila je egipatska mornarica, kako bi unaprijedila odbranu priobalnih i područja oko Crvenog mora.

Administracija Joea Bidena objavila je kako je odobrila prodaju 168 taktička projektila Egiptu (AP - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju oružja Egiptu vrijednog približno 200 miliona dolara, ali su najavile kako će nastaviti istragu kršenja ljudskih prava nakon što je američki turista prijavio zlostavljanje njegove porodice, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na AFP.

Administracija Joea Bidena, koja je najavila okončanje podrške ofanzivnim operacijama Saudijske Arabije u Jemenu i revidira veliku prodaju oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavila je kako je odobrila prodaju 168 taktička projektila Egiptu.

Projektile kompanije Raytheon (za koje Egipat daje 197 miliona dolara) poručila je egipatska mornarica kako bi unaprijedila odbranu priobalnih i područja oko Crvenog mora, objavio je State Department.

U saopćenju se dodaje kako je odobrena prodaja, koja je predmet revizije u Kongresu, pošto Egipat “nastavlja biti važan strateški partner na Bliskom istoku”.

Biden je najavio oštriji stav kada je riječ o ljudskim pravima, nakon što se njegov prethodnik Donald Trump dodvoravao egipatskom predsjedniku Abdelu Fattahu el-Sisiju, koga je navodno nazivao “moj omiljeni diktator”, zbog njegove saradnje s Izraelom.

Tortura nad američkim državljaninom

Advokat Mohameda Soltana, američkog državljanina koji je predao tužbu zbog torture u egipatskom pritvoru, navodi kako su policajci u civilnim odjelima upali u domove šest njegovih članova porodice u nedjelju i pritvorili mu dva rođaka.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price je kazao kako je SAD upoznat, kako “istražuje” ovaj slučaj te kako “uzima ozbiljno sve navode o proizvoljnom hapšenju i pritvaranju”.

Soltan, sin vodećeg člana sada zabranjene Muslimanske braće, uhapšen je u augustu 2013. godine, nakon što je Sisi vojskom svrgnuo izabranog predsjednika Muhameda Mursija.

Oslobođen je 2015. godine i deportiran u SAD, nakon što se odrekao egipatskog državljanstva.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada