Prvi razgovor Bidena i Netanyahua

Netanyahu je prvi lider na Bliskom istoku kojeg je Biden pozvao otkako je postao predsjednik SAD-a.

Dugo odlaganje Bidenovog poziva podstaklo je špekulacije da se predsjednik SAD-a distancira od Netanyahua (Arhiva)

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je večeras sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, prvi put otkako je prije 27 dana ušao u Bijelu kuću.

„Razgovor je bio vrlo prijateljski i topao i trajao je jedan sat. Dva lidera su podsjetila na dugogodišnju ličnu međusobnu vezu i rekla da će sarađivati na daljnjem jačanju snažnog savezništva između Izraela i SAD-a“, navedeno je u saopštenju Netanjahuovog kabineta, prenosi Beta, pozivajući se na izraelske medije.

U saopštenju se dodaje da su „predsjednik Biden i premijer Netanyahu diskutovali o daljnjem unapređenju mirovnih sporazuma, prijetnji Irana i izazovima u regionu i dogovorili da nastave dijalog”.

Biden je, također, čestitao Netanyahuu na uspješnoj borbi protiv korona virusa i razmijenio s njim iskustva o odnosu prema pandemiji, ističu izraelski mediji.

Biden: Dobar razgovor

Pa ipak, dugo odlaganje Bidenovog poziva podstaklo je špekulacije da se predsjednik SAD-a distancira od Netanyahua, možda zbog njegovog napetog odnosa sa bivšim predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, kada je Biden bio potpredsjednik i posebno bliskih odnosa sa Bidenovim prethodnikom Donaldom Trumpom, čak i nakon Bidenove pobjede na prošlogodišnjim izborima.

Savjetnici nekih Netanyahuovih političkih rivala su izjavili da su im zvaničnici u Bidenovoj administraciji rekli da oni podržavaju snažne odnose Izraela i SAD-a, ali su poručili da neće biti specijalnih veza Netanyahua i Bidena.

Kako je javio Reuters, Biden je izjavio da je imao „dobar“ razgovor sa Netanyahuom.

Izvor: Agencije