Pet ljekara u Sloveniji osuđeno zbog korupcije

Ljekari iz različitih zdravstvenih ustanova osuđeni su na zatvorske kazne do tri godine i vraćanje “nezakonitih” nagrada.

Advokati osuđenih ljekara najavili su žalbe, tvrdeći da slučajevi korupcije nisu dokazani (Getty)

Na zatvorske kazne do tri godine i vraćanje “nezakonitih” nagrada u Sloveniji je još nepravomoćnom presudom osuđeno pet ljekara iz različitih zdravstvenih ustanova.

Osuđeni ljekari odbili su priznati krivicu u zamjenu za blažu presudu, kako im je ponudio sud, prenosi Hina.

Na šest mjeseci zatvora osuđen je i Darko Žafran, bivši komercijalista Emporio Medicala, u međuvremenu propale kompanije, kod koje su liječnici naručivali medicinski materijal, u zamjenu za plaćene seminare u inostranstvu, gotovinu ili novac uplaćen njima ili bliskoj rodbini na stranim računima.

“Sud nije naivan i ne misli da će današnje presude bilo šta promijeniti na području korupcije u Sloveniji. Međutim, mora biti jasno da će biti osuđen svako kome bude dokazano da je zahtijevao, primao ili davao mito, i to bez obzira radi li se o državnom sekretaru, ljekaru, tehničaru ili skladištaru,” kazala je u obrazloženju presude sutkinja Dejana Fekonja.

Niz pretraga

Početak događaja iz  afere “Korupcija u zdravstvenom sistemu” seže u 2013. godine, kada su kriminalisti na 60 adresa širom zemlje proveli niz pretraga i zaplijenili dokaznu dokumentaciju.

Advokati osuđenih ljekara najavili su žalbe, tvrdeći da slučajevi korupcije nisu dokazani, nego se presuda zasniva na poslovnim bilješkama koje su vođene u Emporium Medicalu. Njegova vlasnica prijavila je ljekare nakon što je firma došla u teškoće.

Ona sada živi u inostranstvu, a svoj je iskaz sudu kao glavni svjedok dala preko video linka.

Uprkos primjedbama advokata tokom suđenja vijeće okružnog suda u Ljubljani prihvatilo je argumente tužiteljstva, ali odbacilo je zahtjev da se ljekarima zabrani obavljanje njihovog poziva, s argumentacijom da korupcije nije bila povezana s liječenjem pacijenata.

Ukidanje ljekarske dozvole

Iz afere “Korupcija u zdravstvenom sistemu” preostaju suđenja još dvije grupe ljekara i medicinskih djelatnika, ali se približava vrijeme kad će slučajevi pasti u zastaru, prenijeli su mediji.

Povodom presude se oglasila i slovenačka ljekarska komora, navevši da zagovara nultu toleranciju prema korupciji, ali i podsjetivši da presuda nije pravomoćna i da je svako nedužan dok mu se krivica ne dokaže.

Ukoliko presude ljekarima budu pravomoćno potvrđene, o tom će se predmetu izreći etička komisija komore, što otvara i mogućnost za ukidanje ljekarske dozvole.

Izvor: Agencije