Nigerija: Naoružani napadači oteli srednjoškolce

Novi napad događa se dva mjeseca nakon što su napadači napali školu u sjeverozapadnoj saveznoj državi Katsini i oteli 350 dječaka, kasnije oslobođenih.

Predsjednik Muhammadu Buhari na teren je poslao sigurnosne čelnike kako bi koordinirali operaciju spašavanja otetih učenika (Reuters)

Neidentificirani napadači upali su u srednju školu u Nigeriji i oteli veliki broj učenika, objavila je glasnogovornica savezne države Niger.

Napadači su ušli u školu u okrugu Kagara oko 14:00 sati, rekli su lokalni stanovnici, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Glasnogovornica je kazala kako je otet velik broj učenika, no nije otkrila koliko, niti se zna ko su napadači.

Predsjednik Muhammadu Buhari osudio je napad i na teren poslao sigurnosne čelnike kako bi koordinirali operaciju spašavanja otetih učenika.

Otmice uglavnom radi otkupnine

Na sjeveru Nigerije je aktivna naoružana skupina Boko Haram, no otmice provode i druge naoružane skupine, većinom radi otkupnine.

Novi napad događa se dva mjeseca nakon što su napadači napali školu u sjeverozapadnoj saveznoj državi Katsini oteli gotovo 350 dječaka, kasnije oslobođenih.

Oko 100 od ukupno 270 učenica kojih je Boko Haram oteo 2014. godine u gradu Chiboku i dalje su u zatočeništvu.

Takvi napadi potiču zabrinutost o sve raširenijem nasilju pobunjenika i naoružanih skupina, što jača kritike protiv Buharijevog upravljanja nacionalnom sigurnosti.

Predsjednik najmnogoljudnije afričke države u januaru je imenovao novi vojni vrh.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada