Merkel poručila Rouhaniju: Iran treba da pošalje pozitivne signale

Njemačka kancelarka rekla je iranskom predsjedniku da je zabrinuta, jer Teheran nastavlja da krši svoje obaveze prema sporazumu.

Nakon što se SAD jednostrano povukao iz sporazuma tokom mandata bivšeg predjednika Donalda Trumpa, Iran je počeo postepeno da krši razne aspekte sporazuma (EPA - Ilustracija)

Iran bi trebao da pošalje pozitivne signale kako bi povećao šanse za povratak nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i ublažio sukob sa zapadnim silama, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel predsjedniku Irana Hassanu Rouhaniju u današnjem telefonskom razgovoru.

Glasnogovornik Merkel Steffen Seibert naveo je da je njemačka liderka rekla Rouhaniju da je zabrinuta, jer Iran nastavlja da krši svoje obaveze prema sporazumu, koji američki predsjednik Jo Biden želi da obnovi ako Iran zaustavi nuklearne aktivnosti, prenio je Reuters.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je ranije da će francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian razgovarati o situaciji u vezi sa Iranom 18. februara na sastanku na kojem će učestvovati njegove kolege iz Njemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Pristup inspektorima

Iran je u ponedjeljak zaprijetio agenciji UN-a za nuklearni nadzor IAEA značajnim ograničenjima na njene inspekcije ukoliko ne dođe do pomaka u njegovom nuklearnom sporenju sa Sjedinjenim Američkim Državama do kraja mjeseca.

Neograničeni pristup inspektora iranskim nuklearnim postriojenjima na osnovu dodatnog protokola IAEA dio je nuklearnog sporazuma postignutog u Beeču u 2015. koji je stvoren s ciljem da se spriječi Iran da stvori nuklearno oružje.

Nakon što se SAD jednostrano povukao iz sporazuma tokom mandata bivšeg predjednika Donalda Trumpa, Iran je počeo postepeno da krši razne aspekte sporazuma.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada