Meksiko će u UN-u iznijeti pitanje nejednake raspodjele vakcina

Zašto zemlje koje ih proizvode imaju vrlo visoke stope vakcinacije, a Latinska Amerika i Karibi vrlo niske, upitao je ministar.

U Meksiku je od 15. februara vakcinu protiv COVID-19 primilo 813.785 osoba (EPA)

Meksiko će pred Ujedinjene narode iznijeti stav u vezi s nejednakom raspodjelom vakcina protiv korona virusa, najavio je predsjednik te zemlje Andres Manuel Lopez Obrador.

„To je jedna od stvari koju želimo vidjeti u UN-u kako bi postojala pravednost, kako ne bi došlo do gomilanja vakcina, te da postoji princip jednakosti kako bi sve zemlje imale mogućnost vakcinacije svojih stanovnika“, rekao je Lopez Obrador na konferenciji za novinare, naglasivši potrebu za pravednijim sistemom distribucije vakcina.

Lopez Obrador je optužio kompanije koje pripadaju Pfizeru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da proizvode vakcine samo za Amerikance, prisiljavajući Meksiko da pregovara s Evropskom unijom (EU) o pristupu vakcinama.

Ministar vanjskih poslova Meksika Marcelo Ebrard izjavio je također da će Meksiko iznijeti cijeli slučaj u srijedu pred Vijeće sigurnosti UN-a, po uputama predsjednika zemlje.

‘To nije pošteno’

“Sutra ćemo iznijeti stav Meksika i Latinske Amerike u vezi sa onim što se događa u svijetu, a to su nejednakost u pristupu vakcinama, te zašto zemlje koje ih proizvode imaju vrlo visoke stope vakcinacije, a Latinska Amerika i Karibi vrlo nizak nivo?”, zapitao se Ebrard, prenijela je Anadolija.

“To je nešto što ćemo pokrenuti u Vijeću sigurnosti UN-a jer to nije pošteno”, dodao je ministar Ebrard.

Prema zamjeniku ministra zdravlja Hugi Lopezu Gatelli, u Meksiku je od 15. februara vakcinu protiv COVID-19 primilo 813.785 osoba.

U Meksiku je zvanično započeo drugi krug vakcinacije nakon što su u nedjelju dobili 870.000 doza vakcina kompanije AstraZeneca.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada