Gallup: Dvije trećine Amerikanaca za treću političku stranku

Rezultati ankete temelje se na odgovorima uzorka od 906 odraslih Amerikanaca koji žive u svih 50 država i Washingtonu, DC.

Među Amerikancima ima i onih koji kažu da dvije postojeće stranke 'adekvatno' rade posao zastupajući većinu političkih stavova građana (AFP)

Gotovo dvije trećine Amerikanaca smatra da je Sjedinjenim Američkim Državama potrebna treća velika politička stranka, jer Republikanska i Demokratska stranka ”rade loš posao u predstavljanju svog naroda”, pokazala je nova anketa Gallupa, čiji su sažeti rezultati objavljeni u novinama The Hill.

Prema anketi objavljenoj u ponedjeljak, 62 posto Amerikanaca je reklo da postoji potreba za trećom političkom strankom, dok je 33 posto reklo da dvije postojeće glavne stranke “adekvatno” obavljaju posao zastupajući većinu političkih stavova Amerikanaca.

Prema The Hillu, ovo je najveći postotak američkih građana koji kažu da SAD treba treću stranku od kako je Gallup počeo provoditi ankete s tim pitanjem 2003. godine.

Anketa, također, ukazuje na drugi najniži procenat ispitanika koji su rekli da su postojeće stranke dovoljne, nakon što je to izjavilo 26 posto ispitanika u anketi provedenoj u oktobru 2013. godine.

Demokrate podjeljenije od republikanaca

Obje stranke su dobile pozitivne ocjene ispod 50 posto, jer Demokratsku stranku u pozitivnom svjetlu vidi 48 posto Amerikanaca, dok u slučaju Republikanske stranke taj procenat iznosi 37 posto.

Četiri od deset republikanaca kažu kako žele da njihova stranka postane konzervativnija nego što je bila tokom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, dok se 34 posto nada da će ostati takva kakva jest, a samo 24 posto želi da postane umjerenija.

Kada su u pitanju demokrate, oni su više podijeljeni, pa tako 34 posto njih želi da im se stranka pomakne ulijevo, 34 posto želi da stranka ostane takva kakva jest, a 31 posto da se okrene udesno.

Rezultati ankete Gallupa temelje se na odgovorima uzorka od 906 odraslih Amerikanaca koji žive u svih 50 država i Washingtonu, DC.

Anketiranje je provedeno u periodu od 21. januara do 2. februara, a granica greške u ovoj anketi procjenjuje se na četiri postotna boda.

Izvor: Agencije