Ford ulaže milijardu dolara u fabriku u Evropi

Linija svih putničkih vozila američkog proizvođača automobila na Starom kontinentu će do 2030. godine preći na proizvodnju električnih vozila.

Ford će ponuditi nove proizvode i usluge u savezništvu s Volskwagenom i Fordovom zajedničkom firmom Otosan u Turskoj (EPA)

Ford planira pohod na evropsko tržište električnih automobila, u okviru kojeg najavljuje veliko ulaganje u modernizaciju svoje fabrike u Njemačkoj.

Kompanija će potrošiti milijardu dolara na obnovu svoje fabrike u Kelnu i napravit će od nje bazu za proizvodnju automobila s nultom emisijom gasova, koristeći kao okosnicu Volkswagenov mehanički okvir, izjavio je Stuart Rowley, predsjednik Forda Evropa.

Na konferenciji za novinare je rekao da će Fordova linija svih putničkih vozila na Starom kontinentu do 2030. godine preći na proizvodnju električnih vozila, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Na tržištu sredinom 2023.

Novi električni automobil američkog proizvođača trebali bi izaći na tržište sredinom 2023. godine, a potom bi mogao uslijediti još jedan model.

Kompanija je saopćila da su komercijalna vozila ključ rasta i profitabilnosti u Evropi i da će ponuditi nove proizvode i usluge u savezništvu s Volskwagenom i Fordovom zajedničkom firmom Otosan u Turskoj.

Sporazum omogućava Fordu da koristi VW-ovo ogromno ulaganje u tehnologiju električnih vozila, budući da se autoindustrija okreće proizvodnji četvorotočkaša s nultom emisijom gasova.

Značajne investicije u Kelnu

Iz Forda su istakli da je odluka o investiciji u fabriku u Kelnu, koja zapošljava nešto više od 4.000 radnika, donesena nakon što se njeno evropsko poslovanje ponovo vratilo na pozitivnu teritoriju, s profitom u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Investicija, koja treba biti realizirana do 2025. godine, predstavlja jedan od Fordovih najznačajnijih poteza u posljednja dva-tri desetljeća i “podvlači našu privrženost Evropi i modernoj budućnosti”, rekao je Rowley.

Ovo ulaganje je dio Fordovih planiranih rashoda od najmanje 22 milijarde dolara predviđenih strategijom od 2016. do 2025. godine o prozivodnji električnih vozila.

Izvor: Agencije