Facebooku u Italiji kazna od sedam miliona eura

Italijanski regulator tvrdi da je tehnološka kompanija objavila izmijenjeno obavještenje o upotrebi podataka korisnika i nije prekinula ustanovljenu nelojalnu praksu.

Italijanska komisija za zaštitu tržišne konkurencije je 2018. godine također kaznila Facebook (EPA)

Italijansko antimonopolsko tijelo izreklo je Facebooku novčanu kaznu od sedam miliona eura zbog nepoštovanja zahtjeva za korigiranjem nepropisne komercijalne prakse vezane za upotrebu korisničkih podataka.

“Sadašnja istraga je potvrdila da [kompanija] nije objavila izmijenjeno obavještenje o upotrebi podataka korisnika i nije prekinula ustanovljenu nelojalnu praksu”, naveo je italijanski regulator u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U novembru 2018. godine italijanska komisija za zaštitu tržišne konkurencije presudila je da Facebook nije ispravno obavijestio korisnike o prikupljanju i korištenju njihovih podataka.

Ranija kazna pet miliona eura

Tada je kaznila američku kompaniju sa pet miliona eura i zatražila od nje da objavi dopunjeno obavještenje za korisnike na početnoj stranici svog web sajta za Italiju, kao i u Facebook aplikaciji i na personalnoj stranici svakog registriranog italijanskog korisnika.

“S obzirom na ekonomsku vrijednost podataka, korisnicima treba omogućiti da odluče da li će Facebooku dozvoliti njihovo korištenje”, ističe italijanski regulator.

Glasnogovornik Faceboka je izjavio da je kompanija obaviještena o saopćenju regulatora, ali da će “sačekati odluku Državnog vijeća povodom naše žalbe na inicijalne zaključke komisije”.

Dodao je da je Facebook već izvršio izmjene kojima se jasno objašnjava kako se koriste njihovi podaci u njegovim servisima i oglašavanju prilagođenom ciljnim grupama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada