Bidenov prvi razgovor na Bliskom istoku bit će s Netanyahuom

Američki predsjednik ne planira bilateralne razgovore prije sredine aprila, saopćila je Bijela kuća.

Ograničenja su nužna zbog pandemije korona virusa, kaže portparolka Bijele kuće Jen Psaki (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden imao je od stupanja na dužnost više telefonskih razgovora sa svojim kolegama u svijetu, ali sastanke s njima ne planira prije sredine aprila, saopćila je Bijela kuća.

„Proći će dva mjeseca prije nego što predsjednik pozove nekog stranog lidera na sastanak u Bijeloj kući”, izjavila je njegova portparolka Jen Psaki, te je dodala da može biti video sastanaka, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Prema njenim riječima, ograničenja su nužna zbog pandemije korona virusa.

‘Razgovori sa kraljem Salmanom, a ne Bin Salmanom’

Biden je krajem januara telefonom razgovarao s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, nakon čega je Trudeauov tim spominjao mogućnost sastanka već u februaru.

Psaki se osvrnula i na činjenicu da Biden još uvijek nije razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, što se tumačilo na različite načine.

“Njegov prvi razgovor sa nekim od lidera s Bliskog istoka bit će s Netanyahuom”, rekla je, te je dodala da ne zna tačno kad će to biti, ali da će “biti uskoro”.

Psaki je, također, rekla da BIden namjerava “rekalibrirati” američke odnose sa Saudijskom Arabijom, te da će s njom komunicirati preko saudijskog kralja Salmana, a ne prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Izvor: Agencije