Smrtna kazna Saudijki zbog ubistva služavke iz Bangladeša

Ayesha al-Jizani je osuđena zbog ubistva Abiron Begum 2019, dvije godine nakon što je stigla u Saudijsku Arabiju kako bi našla bolje plaćeni posao.

Više od 300.000 žena iz Bangladeša je otišlo u Saudijsku Arabiju od 1991. godine (AFP)
Više od 300.000 žena iz Bangladeša je otišlo u Saudijsku Arabiju od 1991. godine (AFP)

Krivični sud u Saudijskoj Arabiji izrekao je smrtnu kaznu jednoj Saudijki jer je ubila svoju služavku iz Bangladeša.

Grupe za zaštitu ljudskih prava ističu kako je ovo rijedak primjer proglašenja krivice poslodavca za zlostavljanje migrantskog radnika u ovoj bliskoistočnoj državi, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

Ayesha al-Jizani je u nedjelju osuđena na smrt zbog ubistva Abiron Begum marta 2019. godine, dvije godine nakon što je Begum stigla u Saudijsku Arabiju kako bi našla bolje plaćeni posao, objavio je zvaničnik Vlade Bangladeša.

Zatvoreni muž i sin osuđene

Članovi porodice ubijene služavke su tražili od vlasti Bangladeša da urade nešto protiv posrednika koji je “prevario“ 40-godišnju Begum da se zaposli u Saudijskoj Arabiji prije četiri godine.

“Željela je ići u inostranstvo kako bi zaradila i mogla brinuti o starim roditeljima. Počeli su je mučiti dvije sedmice nakon što je otišla. Zvala nas je i plakala… Molili smo posrednike da je vrate, ali nas niko nije slušao“, rekao je za Reuters Ayub Ali, zet ubijene Begum.

Muž Saudijke Jizani je osuđen na tri godine zatvora jer nije pomogao Begum da dobije ljekarsku pomoć i jer ju je nezakonito tjerao da radi van kuće, potvrdio je Ahmed Munirus Saleheen, viši zvaničnik u Vladi Bangladeša.

Dodao je kako je sin Jizani zatvoren na sedam mjeseci u maloljetničkom zatvoru.

Ministar vanjskih poslova Bangladeša AK Abdul Momen je pozdravio presudu i pohvalio saudijsku vladu zbog “rijetke, ali primjerne kazne“.

Također je pozvao saudijske vlasti da istraže druge slučajeve zlostavljanja i mučenja čije su žrtve bili radnici i radnice iz Bangladeša.

Više od 50 samoubistava

Više od 300.000 žena iz Bangladeša je otišlo u Saudijsku Arabiju od 1991. godine i mnoge od njih su se vratile s pričama o zlostavljanju i iskorištavanju.

Kako navodi Human Rights Watch (HRW), poslodavci oduzimaju radnicama pasoše, ne daju im plate i tjeraju ih da rade mimo svoje volje.

Dodaje se da radnicima koji napuste poslodavca bez njegove volje prijeti deportacija i zatvor zbog “bijega“.

U posljednjih pet godina blizu 70 radnica iz Bangladeša je preminulo u Saudijskoj Arabiji, a više od 50 ih je počinilo samoubistvo.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO