SAD nastoji ublažiti diplomatski spor s Turskom

Turska je ranije pozvala američkog ambasadora u Ankari, bijesna uvjetovanošću američke izjave o smrti 13 otetih Turaka u Iraku.

Antony Blinken kaže da Washington vjeruje da je PKK odgovoran za smrt 13 turskih zarobljenika u sjevernom Iraku (Graeme Jennings / Pool via Reuters)

Sjedinjene Američke Države su pokušale deeskalirati diplomatski spor s NATO saveznikom Turskom, koja je ranije pozvala američkog ambasadora u Ankari zbog izjave o ubistvu 13 otetih Turaka u Iraku.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obrušio se na prvobitno oklijevanje State Departmenta da optuži Radničku partiju Kurdistana (PKK) za smrt ovih ljudi, nazivajući inicijalnu izjavu SAD-a “farsom”.

Turska je u nedjelju rekla da su borci zabranjene PKK-a pogubili 13 zarobljenika, uključujući tursko vojno i policijsko osoblje.

PKK je za 13 smrtnih slučajeva optužio turske zračne napade.

Sjedinjene Američke Države su prvobitno rekle da osuđuju ubistva ako se potvrdi da ja za njih odgovoran PKK.

Saučešće američkog državnog sekretara

Ankara, koju je već razljutilo partnerstvo Washingtona s kurdskim borcima u susjednoj Siriji, razbjesnila je uvjetovanost američke izjave i pozvala je američkog ambasadora u Ankari da “najoštrije izrazi” svoju reakciju.

Kasnije u ponedjeljak je američki državni sekretar Antony Blinken, u telefonskom razgovoru s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, izrazio saučešće i rekao da Washington vjeruje da je PKK odgovoran za smrt tih ljudi.

“Sekretar je izrazio saučešće zbog smrti turskih talaca u sjevernom Iraku i potvrdio naše mišljenje da teroristi PKK-a snose odgovornost”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Erdogan obrušio se na prvobitno oklijevanje State Departmenta da optuži Kurdistansku radničku partiju (PKK) za smrt (Tursko predsjedništvo/AP)

Turska je ovog mjeseca pokrenula vojnu operaciju na baze PKK-a u sjevernom Iraku, za koju je Erdogan kazao u ponedjeljak da su dijelom bile usmjerene na oslobađanje 13 talaca.

Najmanje 48 članova kurdske oružane grupe također je ubijeno tokom operacije, kažu iz turskog Ministarstva odbrane.

PKK, koji su SAD i drugi zapadni saveznici Turske prozvali “terorističkom” grupom, od 1984. godine vodi oružanu pobunu protiv turske države, koja je, vjeruje se, odnijela desetke hiljada ljudskih života.

Ankara ljuta zbog američke podrške YPG-u

Tursku je razljutila američka podrška kurdskim pobunjenicima u Siriji, poznatim kao Jedinice narodne zaštitne (YPG), za koje Ankara kaže da su izdanak PKK-a.

Nakon američke izjave u nedjelju, Erdogan je u ponedjeljak zahtijevao da njegovi saveznici u NATO-u trebaju odabrati stranu.

“Nakon ovoga, postoje dvije opcije – ili djelujte s Turskom bez ‘ako’ ili ‘ali’, bez oklijevanja; ili ćete biti partner svakom ubistvu i krvoproliću”, rekao je on.

“Teroristička organizacija na našem pragu, na našim granicama, ubija nevine.”

Razlog zbog kojeg Erdogan poziva Zapad da odabere stranu je taj što Turska vjeruje da PKK koristi oružje koje je obezbijedila međunarodna koalicija, protiv građana Turske, kaže Sinem Koseoglu, novinarka Al Jazeere, javljajući se iz Istanbula.

Robert Pearson: ISIL je sila koja raste

“Turska kritizira SAD zbog snabdjevanja YPG-a oružjem i opremom, koji je isto što i PKK za Tursku, jer Turska vjeruje da će oružje koje međunarodna koalicija [PKK-u] daje za borbu protiv ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant] u Siriji jednog dana biti okrenuto prema Turskoj ”, kaže Koseoglu.

Robert Pearson, bivši američki ambasador u Turskoj, rekao je za Al Jazeeru da je to pitanje kojim bi se Turska i SAD mogli baviti zajedno kako bi osigurale da se njihovi interesi ne sudaraju.

“Dekonfliktnost je ovdje važna. ISIL je još uvijek živ u Siriji, i dalje je sila koja raste “, kazao je Pearson.

“Nažalost, ta teroristička grupa, koja je također počinila teroristička djela u Turskoj, još uvijek je živa i još uvijek je u mogućnosti da se finansira i djeluje.”

Izvor: Al Jazeera i agencije