Kanada, SAD i saveznici osudili ‘nemoralne proizvoljne pritvore’

Deklaracija protiv proizvoljnog zatvaranja u međudržavnim odnosima ‘ima za cilj zaštitu državljana svih država koji žive, rade i putuju van domovine’.

Deklaracija je objavljena u vrijeme stalnih napora Ottawe da oslobodi dvojicu Kanađana koji su zatvoreni u Kini od 2018. (Reuters)

Kanada, Sjedinjene Američke Države i koalicija još 56 drugih država podržali su neobavezujuću deklaraciju kojom se osuđuje proizvoljno pritvaranje stranih državljana pod patronatom države, a zbog političkih razloga, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

Objavljena u ponedjeljak, Deklaracija protiv proizvoljnog zatvaranja u međudržavnim odnosima “ima za cilj zaštitu državljana svih država koji žive, rade i putuju van domovine“.

“Ova nezakonita i nemoralna praksa dovodi u opasnost državljane svih zemalja svijeta i potkopava vladavinu prava. Ona je nezakonita i mora biti obustavljena“, navodi se u saopćenju kanadskog ministra vanjskih poslova Marca Garneaua.

Deklaracija je objavljena u vrijeme stalnih napora zvanične Ottawe da oslobodi dvojicu Kanađana koji su zatvoreni u Kini od 2018. godine.

Bivši diplomata Michael Kovrig i biznismen Michael Spavor pritvoreni su decembra te godine, nakon što su kanadske vlasti uhapsile čelnicu Huaweija Meng Wanzhou, na osnovu naloga za izručenje iz SAD-a, gdje je terete za prevaru.

‘To međunarodna zajednica neće tolerirati’

Čak i prije zvanične objave deklaracije, list koji ima podršku kineske države Global Times, pozvavši se na neimenovane zvaničnike, objavio je kako je ova inicijativa “agresivni i loše promišljeni napad, napravljen da isprovocira Kinu“.

No, kanadski zvaničnici ističu kako nova deklaracija, iako je oslobađanje Kovriga i Spavora prvi prioritet države, ima za cilj šire odbacivanje prinudne prakse prisutne širom svijeta, uključujući Sjevernu Koreju, Iran i Rusiju.

Američki državni sekretar Antony Blinken je naveo kako SAD “svim srcem“ podržava deklaraciju i poziva “sve države koje isto misle da zajedno rade“ na pritisku država da okončaju proizvoljno zatvaranje i oslobode pojedince koji su pritvoreni.

“Vrijeme je da se pošalje jasna poruka svim onim vladama koje proizvoljno zatvaraju strane državljane i pokušavaju ih koristiti u svoju korist: to međunarodna zajednica neće tolerirati“, navodi se u njegovom saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Predsjednik Vijeća za podršku novinarima u Palestini kazao je da Izrael odlaže sudske procese kako bi onemogućio novinare u izvještavanju sa Bliskog istoka.

Published On 26 Dec 2020

Pristaše opozicionog prvaka Navaljnog izašli su na ulice u Sibiru i na ruskom dalekom istoku u nedjelju drugi uzastopni vikend unatoč akcijama protiv njegovih saveznika i upozorenjima policije.

Published On 31 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO