Iran i Katar razgovarali o regiji i nuklearnom sporazumu

Susjedi iz Zaljeva razgovaraju o tome da Doha preuzima ulogu posrednika između Irana i arapskih rivala u regiji.

Mohammad Javad Zarif je čestitao je Mohammedu bin Abdulrahmanu Al Thaniju na kraju blokade Zaljeva protiv Katara [Iransko ministarstvo vanjskih poslova/AFP]

Visoke delegeacije Irana i Katara razgovarale su o iranskom nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama i postavili temelje da Doha djeluje kao posrednik između Irana i arapskih rivala u regiji, tokom prvih razgovora na visokom nivou u Teheranu.

Ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani predvodio je u ponedjeljak katarsku delegaciju koja se sastala s predsjednikom Irana Hasanom Rouhanijem i ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom.

Rouhani je kazao da bi veze dviju zemalja trebale nastaviti jačati i razgovarao o iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine sa svjetskim silama, koji je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump jednostrano napustio 2018. godine, izričući oštre sankcije Iranu.

Iran postepeno smanjivao obaveze

Rekao je da je kampanja “maksimalnog pritiska” ekonomskih sankcija propala, a administracija novog predsjednika Joea Bidena, koja je do sada insistirala na tome da se Iran vrati svojim obavezama iz sporazuma prije nego sankcije budu ukinute, neće imati drugu mogućnost osim da obnovi dogovor.

Rouhani je rekao da se veze između Katara i Irana poboljšavaju u posljednjih nekoliko godina i moraju ići još dublje (Iransko ministarstvo vanjskih poslova/AFP)

“Čim SAD ukine svoje ilegalne sankcije i vrate se zakonu, Iran će se odmah vratiti svim svojim obvezama prema sporazumu”, kazao je.

Iran je postepeno smanjivao svoje obaveze godinu nakon što je Trump napustio sporazum i poručio da će ograničiti međunarodne nuklearne inspekcije od 21. februara, prema parlamentarnom zakonu, ako ocijeni da se druge strane još uvijek ne pridržavaju svojih obaveza.

‘Katar neće štedjeti napore’

Katarski ministar vanjskih poslova nastavio se zalagati za brzi povratak SAD-a nuklearnom sporazumu.

“Nadamo se da se povratkom SAD-a u nuklearni sporazum što je prije moguće izazovi i sankcije mogu ublažiti u okviru sporazuma i Katar neće štedjeti napore da se to dogodi”, rekao je Al Thani.

Nakon što je nekoliko država Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC), uključujući iranskog starog rivala Saudijsku Arabiju, ukinulo kopnenu, morsku i zračnu blokadu Kataru početkom januara, Katar je saopćio da razvoj događaja neće utjecati na njegove veze s Iranom.

Ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani predvodio je u ponedjeljak katarsku delegaciju koja se sastala s njegovim iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom (Iransko ministarstvo vanjskih poslova/AFP)

Odnos s Iranom bio je jedan od razloga za blokadu Katara, a jedan od početnih uvjeta za ukidanje blokade bio je prekidanje veza s Teheranom.

Na sastanku s iranskim kolegom u ponedjeljak Al Thani se navodno zahvalio Iranu na podršci tokom blokade.

‘Naša regija je naš prioritet’

Također je rekao da je Katar spreman igrati “ključnu i djelotvornu ulogu” u uspostavljanju regionalnog dijaloga, navodi iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

Zarif je čestitao Al Thaniju na kraju blokade, rekavši da se Iran raduje jačim vezama s Katarom i regijom.

Nakon sastanka, iranski ministar vanjskih poslova istakao je u tvitu da se susreo sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih naroda za Jemen Martinom Griffithsom, iračkim ministrom vanjskih poslova Fuadom Hosseinom i Al Thanijem, dok će se pregovori o Astani u utorak nastaviti s Rusijom i Turskom.

“Naša regija je naš prioritet”, napisao je Zarif.

Izvor: Al Jazeera