Francuski parlament usvojio nacrt ‘antiseparatističkog’ zakona

Kritičari tvrde da će se tim zakonom kršiti građanska prava, naročito višemilionske muslimanske zajednice.

Senat ima moć da eventualno izmijeni prijedlog zakona, ali se očekuje da će ga usvojiti (EPA)
Senat ima moć da eventualno izmijeni prijedlog zakona, ali se očekuje da će ga usvojiti (EPA)

Francuska skupština usvojila je kontroverzni nacrt zakona za koji vlada tvrdi da će ojačati državne sekularne principe, ali za koji kritičari tvrdi da će kršiti građanska prava, naročito prava muslimanske zajednice koja broji 5,7 miliona ljudi.

Glasanje o takozvanom „antiseparatističkom“ zakonu, koji je pokrenuo francuski predsjednik Emmanuel Macron, otvorilo je put za njegovo pretvaranje u zakon u roku od nekoliko mjeseci.

Zastupnici u donjem domu Parlamenta proslijedili su odluku gornjem domu, Senatu, koji je pod kontrolom konzervativaca.

Senat ima moć da eventualno izmijeni prijedlog zakona, ali se očekuje da će ga usvojiti.

‘Snažna sekularna ofanziva’

Za prijedlog je glasalo 347, a protiv je bio 151 zastupnik, dok je 65 bilo odsutno.

„Ovo je izuzetno snažna sekularna ofanziva“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin za radio RTL uoči glasanja.

„To je težak test…, ali neophodan za republiku“, dodao je.

Prijedlog sadrži više od 70 članova, a između ostalog, državi daje mogućnost zatvaranja bogomolja i vjerskih škola, kao i zabrane rada propovjednicima koje smatra „ekstremistima“.

U vezi inostranog finansiranja džamija, prijedlogom zakona se od vjerskih grupa zahtijeva da prijave veće inostrane donacije, te da ovjere svoje račune.

Rasprava o zakonu dolazi godinu uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, u jeku decenijama dugih dilema oko integracije muslimanske populacije u društvo.

Vlada tvrdi da je prijetnja ozbiljna, navodeći nekoliko napada, a Macron govori da se radi o razvoju „kontradruštva“ koji odbacuje sekularizam, jednakost i ostale francuske vrijednosti i zakone.

‘Religijska neutralnost’ u odijevanju

Uoči početka predizborne kampanje, desničarska Republikanska partija i krajnje desni Nacionalni front tvrde da prijedlog zakona nije dovoljno strog.

Oni traže zabranu nošenja hidžaba, koje smatraju više manifestacijom islamizma, nego izrazom kulturnog identita ili vjerske pripadnosti.

Vlada je odbila pozive da se zabrani hidžab, ali prijedlogom zakona će se moći zahtijevati „religijska neutralnost“ u odijevanju osoba koje rade za privatne kompanije koje se bave javnim uslugama.

Kritičati tvrde da Macron želi pooštriti stavove u vezi tvrdolinijaškog islama i sigurnosti kako bi pojačao šanse u borbi sa kandidatkinjom krajnje desnice Marine Le Pen na predstojećim predsjedničkim izborima.

Izvor : Agencije

Povezane

Francuski predsjednik traži od muslimanskih lidera da sastave povelju vrijednosti koju će u budućnosti poštovati.

19 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO