Erdogan proziva Zapad: Nismo vidjeli da se neko digao zbog ubistva 13 nevinih ljudi

Turski predsjednik je rekao da ‘licemjerstvo onih koji podržavaju PKK izaziva gnjev Turske’.

Borimo se protiv terorističke organizacije PKK čija prošlost obiluje masakrima nad nedužnim civilima, rekao je turski predsjednik (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je danas da će turske oružane snage proširiti operacije protiv organizacije PKK na područjima na kojima i dalje postoje intenzivne prijetnje, javlja agencija Anadolija.

“U koju god rupu da se sakriju, pronaći ćemo teroriste i uništiti ih tamo“, poručio je Erdogan u obraćanju učesnicima Kongresa vladajuće turske Stranke pravde i razvoja u Trabzonu.

Tokom vojne operacije u regiji Gara na sjeveru Iraka turske snage su nedavno pronašle tijela 13 turskih državljana, a Turska za njihovu smrt optužuje PKK-a.

“Borimo se protiv terorističke organizacije PKK čija prošlost obiluje masakrima nad nedužnim civilima i čija podlost je do te mjere da su svirepo strijeljali i te nevine i nenaoružane ljude“, kazao je Erdogan.

Turske snage su prošle sedmice izvele četverodnevnu vojnu operaciju “Kandža-Orao 2“ u pograničnoj iračkoj regiji Gara kako bi spriječile  organizaciju PKK i druge grupe da uspostave svoje pozicije za izvođenje napada na Tursku.

“Gara je bila izuzetno važna i problematična regija, i pala je. Božijom voljom, posao je urađen“, rekao je Erdogan.

Turska će prošiti vojne operacije

Najavio je da će operacije u kojima su turske snage napravile važne uspjehe uskoro biti proširene u pravcu regija u kojima i dalje postoje intenzivne prijetnje.

“Kako više nikada ne bismo doživjeli slične napade, ostajemo u mjestima koja učinimo sigurnim sve dok je to potrebno“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kritikovao izostanak jasne i nedvojbene podrške Turskoj i osude masakra u kojem je ubijeno 13 turskih državljana.

“Osim nekoliko tihih glasova, nismo nikog vidjeli da se digao protiv ubistva 13 nevinih ljudi. Zapadu, gdje si sada?“, kazao je Erdogan i dodao da su na svjetlo dana izašli svi oni koji PKK ne nazivaju terorističkom organizacijom, terorizam i terorističke masakre ne zovu pravim imenom i koji pokušavaju sakriti svoje prljave igre, izdajničke zavjere i marionete kojima se služe.

Turski predsjednik Erdogan je također poručio da licemjerstvo onih koji podržavaju PKK izaziva gnjev Turske, ali i potvrđuje ispravnost politike i operacija koje ta zemlja provodi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada