Epidemija ebole u Gvineji – naučene lekcije i nove vakcine

Jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, povrh pandemije korona virusa, bori se i protiv epidemija žute groznice i ospica.

Zdravstveni radnik spaljuje ostatke hrane koju su jeli pacijenti zaraženi ebolom (Reuters)

Pet godina pošto je Gvineja saopćila da nema ebole, zvaničnici u ovoj afričkoj zemlji proglasili su epidemiju bolesti koja je u zemljama zapadne Afrike u vrijeme najveće epidemije usmrtila više od 11.000 ljudi.

Stručnjaci ipak smatraju da bi sada, zahvaljujući prethodnom iskustvu u suzbijanju bolesti i novim vakcinama, epidemija ebole mogla biti stavljena pod kontrolu brže i efikasnije, prenosi Beta, pozivajući se na Radio slobodna Evropa (RSE).

Gvineja je proglasila novu epidemiju ebole u nedjelju, kada su se vratili testovi pozitivni na virus koji je na jugoistoku zemlje usmrtio tri osobe, dok su se četiri razboljele.

Do sada 14.895 zaraza korona virusom

U prvom širenju te bolesti u Gvineji poslije njene najgore epidemije 2013-16. godine, pacijenti su se razboljeli poslije prisustva sahrani u gradu Gueke 1. februara, kada je sahranjena medicinska sestra koja se prethodno liječila u Nzerekoreu, gradu u kojem je ebola izbila 2013. godine.

Ponovna borba protiv ebole, ističe Reuters, dodatno će opteretiti zdravstvene službe u Gvineji, jer se, također, bore protiv pandemije COVID-19.

Gvineja, zemlja s oko 12 miliona ljudi, do sada je zabilježila 14.895 zaraza korona virusom i 84 smrtna slučaja.

Gvineja će novorazvijene vakcine protiv ebole nabaviti preko Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je, usred nove epidemije te bolesti, obećala hitnu pomoć, javio je BBC.

Vakcina protiv ebole, pojašnjava britanski servis, prvi put je testirana 2015. godine u Gvineji, dok su posljednjih godina razvijeni lijekovi koji mogu povećati stopu preživljavanja pacijenata.

Globalna zaliha od 500.000 doza

Predstavnik WHO-a u Gvineji Alfred George Ki Zerba kazao je da je agencija Ujedinjenih naroda u punoj pripravnosti i u kontaktu s proizvođačem vakcina, “kako bi se osiguralo da se potrebne doze stave na raspolaganje što je brže moguće”.

Novo izbijanje virusa je zabilježeno na približno istom području gdje je epidemija krenula u decembru 2013. godine.

S obzirom na prekograničnu trgovinu između Gvineje, Liberije i Sijera Leonea i njihove relativno slabe zdravstvene sisteme, postoji zabrinutost da bi se bolest opet mogla proširiti.

Preko međunarodnog saveza vakcina Gavi, postoji globalna zaliha od 500.000 doza.

Ali, ukazuje BBC, kako populacija tri zemlje iznosi oko 22,5 miliona stanovnika, postoji zabrinutost da li će proizvođači imati dovoljno vremena da proizvedu više vakcina ako to bude potrebno, naročito u vrijeme kada su COVID vakcine prioritet.

Suočavanje sa četiri epidemije

Nakon što su službenici javnog zdravstva u Gvineji proglasili novu epidemiju ebole, zdravstveni istražitelji nastoje što prije pronaći i izolirati sumnjive kontakte s ciljem da obuzdaju širenje virusa u narednih šest sedmica, piše Washington Post, ističući da se ova zapadnoafrička država istovremeno suočava sa četiri epidemije.

Gvineja, jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, povrh pandemije korona virusa, bori se i protiv epidemija žute groznice i ospica.

Osim u Gvineji, novi slučajevi ebole pojavljuju se i u Kongu, samo nekoliko dana prije nego što se WHO ponadao da će proglasiti kraj širenja virusa u toj zemlji.

Smatra se da epidemije nisu povezane, dodaje vašingtonski list.

Gvineja, koja je bila polazna tačka za najgoru epidemiju ebole na svijetu krajem 2013. godine, ovaj put je reagirala mnogo brže, zahvaljujući iskustvu zdravstvenih radnika, koji su odmah identificirali skup slučajeva, dok su timovi za traženje kontakata brzo pojačani, ukazuje New York Times.

Nove vakcine, tretmani i testovi

Od prethodne epidemije ebole, koja je okončana 2016. godine, kada je Gvineja zabilježila posljednji slučaj te bolesti, od koje je u tri godine zaraženo više od 28.000 ljudi u 10 zemalja, istraživači su pronašli nove vakcine, tretmane i brze dijagnostičke testove, kao i nove načine reagiranja na izbijanje bolesti.

Čelnik WHO-a Gvineji George Ki Zerbo ističe da su za vrijeme prethodne epidemije naučene mnoge lekcije, među kojima i potreba za “uključivanjem zajednica od početka”, odnosno tradicionalnih iscjelitelja, koji su često prva stanica ljudima koji traže liječenje u ruralnoj Gvineji.

Izvor: Agencije