Direktor Lufthanse: Testiranje prije letova moglo bi biti ključno

Aviokompanije očekuju da će tokom vrhunca ljetne sezone kapaciteti biti popunjeni samo 40 do 60 posto u odnosu na period prije pandemije.

Očekuje se da će se putnici morati testirati prije ulaska u avion ili biti vakcinisani (EPA)
Očekuje se da će se putnici morati testirati prije ulaska u avion ili biti vakcinisani (EPA)

Zračni saobraćaj, koji se poremetio zbog pandemije korona virusa, neće se tako brzo vratiti u normalu, izjavio je izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr.

U online raspravi, koju je organizirao London School of Economics,  rekao je kako do sada nije došlo do popuštanja mjera koje su jako otežale putovanja avionima od kako je počela pandemija.

Nasuprot tome, kazao je, svjedočili smo samo dodatnim restrikcijama, što znači da će mali broj putnika nastaviti letjeti i u nadolazećim sedmicama, prenosi Hina.

Čak i kasnije ove godine, tokom vrhunca ljetne sezone, rekao je da očekuje da će kapaciteti biti popunjeni samo 40 do 60 posto od onoga što je bilo normalno ranijih godina, prije zdravstvene krize.

Možda će trebati i pet godina da se broj putnika u Evropi i u SAD-u u potpunosti vrati na nivo iz 2019. godine, istaknuo je Spohr.

Testovi i vakcine prije leta

Smatra da bi testiranje prije letova moglo biti ključno, ali je istaknuo da do sada nije bilo jasnih smjernica kako bi se to trebalo provoditi.

Vjeruje da će, prije ili kasnije, postati standard da se putnici moraju ili testirati prije ulaska u avion, ili biti vakcinisani.

Spohr, također, misli da će se kompanija morati osloniti na turizam, jer je vrlo neizvjesno hoće li se poslovna putovanja ikad vratiti na staro.

To bi, naprimjer, moglo značiti i smanjivanje prostora u poslovnoj klasi aviona.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO