Bijeg iz Sjeverne Koreje nakon što su zatvorene granice

Jedan od rijetkih slučajeva prelazaka u Južnu Koreju, nakon što je zaključavanje Sjeverne Koreje zbog korona virusa smanjilo broj prebjega.

Državljanin Sjeverne Koreje primijećen je u blizini kontrolnog punkta na istočnoj strani Demilitarizirane zone (DMZ) (EPA)
Državljanin Sjeverne Koreje primijećen je u blizini kontrolnog punkta na istočnoj strani Demilitarizirane zone (DMZ) (EPA)

Južnokorejska vojska saopćila je u utorak da je zarobila sjevernokorejskog državljanina koji je prešao granicu i pokušao prebjeći u tu zemlju.

Združeni generalštab južnokorejske vojske saopćio da je državljanin Sjeverne Koreje primijećen u utorak ujutro u blizini kontrolnog punkta na istočnoj strani Demilitarizirane zone, nakon čega je uslijedila hitna operacija potrage i privođenje za sada neidentificirane osobe.

Ovo je jedan od rijetkih slučajeva prelazaka u Južnu Koreju, pošto su dugotrajna zaključavanja Sjeverne Koreje zbog korona virusa smanjila broj prebjega na najniži nivo prošle godine, prenosi Tanjug.

Smanjen broj prebjega

Ministar Južne Koreje za ujedinjenje Lee Jae-joung potvrdio je da se oko 200 Sjevernokorejaca naselilo na Jugu prošle godine, što je za oko 80 posto manje u odnosu na 2019. godinu, prenosi Reuters.

U julu je sjevernokorejski lider Kim Jong-un proglasio vanrednu situaciju i zatvorio granice, nakon što je osoba sa simptomima COVID-19 ilegalno prešla sa Juga u ovu zemlju.

Sjeverna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj COVID-19, mada zvaničnici u Seulu dovode u sumnju ovaj izostanak širenja pandemije, pošto je Sjeverna Koreja imala aktivnu trgovinsku razmjenu s Kinom, gdje se virus prvi put pojavio, prije zatvaranja granice.

Izvor: Agencije

Povezane

Kim Jong-un odredio je smjer kojim će se njegova vladajuća Radnička partija kretati u odnosima s Južnom Korejom te u vanjskim poslovima, javila je zvanična novinska agencija Sjeverne Koreje.

10 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO