Ardern: Umorni smo od australskog izvoza problema

Novozelandska premijerka kritizirala australsku odluku da se oduzme državljanstvo uhapšenoj u Turskoj pod sumnjom da je dio ISIL-a.

Ardern navodi kako je, nakon što je oduzeto australsko državljanstvo 26-godišnjakinji, poručila Morrisonu kako je to pogrešna odluka (Reuters)
Ardern navodi kako je, nakon što je oduzeto australsko državljanstvo 26-godišnjakinji, poručila Morrisonu kako je to pogrešna odluka (Reuters)

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern osudila je odluku Australije da odbije prihvatiti odgovornost za ženu koja je pritvorena u Turskoj zbog navodnih veza sa oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS).

Ardern je u današnjem saopćenju navela kako je navedena žena ranije imala državljanstva Novog Zelanda i Australije, ali je australska Vlada „jednostrano“ otkazala njeno državljanstvo.

Turske vlasti su u ponedjeljak objavile kako je riječ o 26-godišnjoj „ISIL-ovoj teroristkinji“ i kako je uhvaćena „kada je pokušala ući u našu državu ilegalno iz Sirije“.

Premijerka Novog Zelanda u saopćenju navodi kako je pogrešno da njena država treba snositi odgovornost u ovoj situaciji u kojoj je riječ o ženi koja je tek prvih šest godina života provela u Novom Zelandu, a ostatak u Australiji. Dodala je kako je porodica uhapšene također u Australiji, državi iz koje je otišla u Siriji sa australskim pasošem.

„Iskreno, Novi Zeland je umoran od toga da mu Australija izvozi svoje probleme. Da je drugačija situacija, mi bi preuzeli odgovornost i ispravno je da tražimo od Australije da tako i djeluje“, izjavila je Ardern novinarima nešto kasnije.

Dvoje djece i australska sigurnost

U odgovoru na istup novozelanske premijerke, njen australski kolega Scott Morrison je kazao kako je njegov posao da „stavi na prvo mjesto australske sigurnosne interese“.

„U našem Parlamentu je usvojen zakon kojim se automatski otkazuje državljanstvo dvojnom državljaninu kada su umiješani u terorističke aktivnosti. To se dešava automatski i poznata je činjenica u australskom pravu“, istakao je on, te dodao kako će o svemu porazgovarati sa Ardern uskoro.

Navodi se kako je slučaj ove žene poznat i australskim i novozelandskim vlastima već duže vremena. Ardern navodi kako je, nakon što je oduzeto australsko državljanstvo 26-godišnjakinji, poručila Morrisonu kako je to pogrešna odluka.

„Nikad nisam vjerovala da je pravi odgovor jednostavno potrčati da se nekom oduzme državljanstvo, to nije urađeno kako treba“, ističe čelnica Novog Zelanda i dodaje kako je uhapšena putovala sa dvoje djece.

„Dobrobit djece mora biti na prvom mjestu ove situacije. Ona su rođena u ratnoj zoni i nisu kriva nizašta. Kontaktirat ćemo turske vlasti i dobrobit te djece će nam biti prva stavka razgovora.“

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Istragom o prošlogodišnjoj masovnoj pucnjavi u dvije džamije na Novom Zelandu, otkriveni su propusti policije i obavještajnih službi, ali i utvrđeno da ništa nije moglo da spriječi napad. Kraljevska komisija tvrdi da su bezbjednosne agencije bile “gotovo isključivo” koncentrisane na terorističku prijetnju od muslimana. Australijski naoružani napadač služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva 51 osobe, […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO