Sirijska odbrana ‘presrela izraelski napad’ iznad Damaska

Navodi se kako je riječ o izraelskom udaru na položaje jedinica kod prijestolnice Damaska koje podržava Iran.

Izraelske oružane snage nisu odmah komentirale posljednje udare, ali su njihovi viši vojni zvaničnici priznali pojačane napade na Siriju (EPA - Ilustracija)
Izraelske oružane snage nisu odmah komentirale posljednje udare, ali su njihovi viši vojni zvaničnici priznali pojačane napade na Siriju (EPA - Ilustracija)

Sirijska vojska u ponedjeljak je objavila kako je državna zračna odbrana presrela „izraelski napad“ iznad prijestolnice Damaska, prenosi agencija Reuters i dodaje kako se ovo dešava u vrijeme pojačanih izraelskih bombardiranja navodnih iranskih meta u Siriji u posljednja dva mjeseca.

Državni sirijski mediji nisu dali više detalja o metama izraelskih zračnih snaga.

Reuters navodi, pozivajući se na saopćenje vojske, kako su izraelski vojni avioni nadlijetali Golansku visoravan kako bi pogodili mete blizu glavnog sirijskog grada. Nema spominjanja žrtava, ali se ističe kako su navodne rakete koje su ispaljene oborene.

„Naša zračna odbrana nastavlja odbijati izraelske raketne napade na nebu glavnog grada“, dodaje se u saopćenju sirijske vojske.

Glasne eksplozije

Navodno su na meti zračnih udara bile jedinice vojske u gradu Kiswa, 14 kilometara južno od Damaska, u području koje je jako naseljeno i gdje su dominantne paravojne jedinice koje imaju podršku Irana.

Svjedoci navode kako su čuli glasne eksplozije na južnom obodu Damaska.

Izraelske oružane snage nisu odmah komentirale posljednje udare, ali su njihovi viši vojni zvaničnici priznali pojačane napade na Siriju s ciljem okončanja vojnog prisustva Irana u Siriji.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO