Nigerijka prva žena na čelnoj poziciji u WTO-u

Ngozi Okonjo-Iweala dužnost će preuzeti 1. marta, a mandat joj ističe 2025.

Ngozi Okonjo-Iweala je dva puta bila ministrica finansija, a jednom ministrica vanjskih poslova Nigerije (Reuters)

Ngozi Okonjo-Iweala, ekonomistica i političarka iz Nigerije, u ponedjeljak je postala prva žena i Afrikanka koja će predvoditi Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) čiji rad su posljednjih godina obilježila neslaganja.

„Članice WTO-a upravo su se složile da dr. Ngozi Okonjo-Iwealu imenujemo za sljedećeg generalnog direktora WTO-a. Odluka je donijeta danas, konsenzusom, na posebnom sastanku Generalnog vijeća ove organizacije“, saopćeno je iz WTO-a, prenijela je Anadolija.

Ona će dužnost preuzeti 1. marta, a njen mandat koji se može obnoviti, ističe 31. avgusta 2025. godine.

Svjetska trgovinska organizacija sazvala je poseban sastanak Generalnog vijeća na kojem su članice formalno imenovale bivšu nigerijsku ministricu finansija i dugogodišnju zvaničnicu Svjetske banke za generalnog direktora WTO-a.

SAD podržavao Yoo Myung-hee

Prošlog oktobra, većina članica WTO-a koje su prisustvovale sastanku podržala je Okonjo-Iwealu, 67-godišnju nigerijsku ekonomisticu i političarku koja je dva puta bila ministrica finansija, a jednom ministrica vanjskih poslova.

SAD je jedina država koja se usprotivila njenoj kandidaturi na tom sastanku, te je podržavala kandidatkinju Južne Koreje Yoo Myung-hee, koja je povukla kandidaturu prošlog mjeseca.

Nakon njenog povlačenja, administracija američkog predsjednika Joea Bidena poručila je da će podržati nigerijsku kandidatkinju, za koju se tvrdi da posjeduje i američko državljanstvo.

Prvi put su se dvije žene takmičile za najvišu funkciju u WTO-u, koji je posljednjih nekoliko godina bio poprište brojnih rasprava SAD-a i Kine, posebno tokom mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije