Gvineja proglasila novu epidemiju ebole

Prvo oživljavanje bolesti od najgore epidemije u svijetu koja je trajala od 2013. do 2016. godine

Oboljeli su nakon što su prisustvovali sahrani, dobili dijareju, povraćanje i krvarenje i izolirani su u centre za liječenje (EPA)

Gvineja je novu epidemiju ebole proglasila u nedjelju nakon pozitivnih testova na virus i nakon što su tri osobe umrle i četiri se razboljele, što je prvo oživljavanje bolesti od najgore epidemije u svijetu u koja je trajala od 2013. do 2016. godine, prenosi Fena.

Oboljeli su nakon što su prisustvovali sahrani, dobili dijareju, povraćanje i krvarenje i izolirani su u centre za liječenje, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

“Suočena s ovom situacijom i u skladu s međunarodnim zdravstvenim propisima, gvinejska vlada proglašava epidemiju ebole”, objavilo je resorno ministarstvo, prenosi Reuters.

Osoba sahranjena 1. februara bila je medicinska sestra u lokalnom zdravstvenom centru i umrla je nakon što je prebačena na liječenje u Nzerekore, grad u blizini granice s Liberijom i Obalom Slonovače.

Izbijanje ebole u zapadnoj Africi 2013.-2016. započelo je u Nzerekoreu. Umrlo je najmanje 11.300 ljudi, pri čemu je velika većina slučajeva bila u Gvineji, Liberiji i Sierra Leoneu.

Ponovna borba protiv ebole dodatno će opteretiti zdravstvene službe u Gvineji, jer se također bore protiv pandemije COVID-19.

Gvineja, zemlja s oko 12 miliona stanovnika, do sada je zabilježila 14.895 zaraza korona virusom i 84 smrtna slučaja. Virus ebole uzrokuje jako povraćanje i proljev, a širi se kontaktom s tjelesnim tekućinama. Ima mnogo veću stopu smrtnosti od COVID-19, ali za razliku od korona virusa ne prenose ga asimptomatski nosioci virusa.

U Kongu počelo cijepljenje protiv ebole

U međuvremenu objavljeno je da je kampanja cijepljenja protiv ebole počela u gradu Butembu na istoku Demokratske Republike Kongo, prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja se oglasila na Twitteru.

Prvi su cijepljeni zdravstveni radnici u medicinskom centru u Matandi gdje se liječio prvi oboljeli od ebole, dodao je WHO.

Kongo je potvrdio četiri slučaja ebole od ponovne pojave virusa 7. februara u Butembu, epicentru prethodne epidemije proglašene u junu prošle godine.

WHO dodaje da je u petak stiglo 1.200 doza cjepiva protiv ebole.

Virus ebole izaziva jako povraćanje i dijareju a širi se kontaktom s tjelesnim tekućinama. Nova cjepiva su bitno povećala stopu preživljavanja posljednjih godina.

Izvor: Agencije