Britanija prešla prag od izvršenih 15 miliona vakcinisanja

Program vakcinisanja smatra se rijetkim uspjehom britanske vlade u odgovoru na pandemiju korona virusa.

U nekim područjima vakcine su dobile i manje prioritetne grupe (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson opisao je “značajnom prekretnicom” podatke o izvršenih 15 miliona vakcinisanja, što je potaklo jačanje poziva na popuštanje mjera.

Program vakcinisanja smatra se rijetkim uspjehom britanske vlade u odgovoru na pandemiju korona virusa, s više mrtvih i većom ekonomskom štetom u toj zemlji nego u zemljama slične veličine.

Velika Britanija ima oko 67 miliona stanovnika.

Britanska vlada postavila je ambiciozan cilj da do 15. februara vakciniše 15 miliona štićenika domova za starije, osoblja, zdravstvenih radnika na prvoj liniji, starijih od 70 godina i onih najranjivijih, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Johnson: Značajna prekretnica

Johnson je rekao da su sve te grupe obuhvaćene u Engleskoj, ali nije spominjao Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku te nije otkrio je li ostvaren ukupan cilj.

U nekim područjima vakcine su dobile i manje prioritetne grupe.

“Danas smo ostvarili značajnu prekretnicu… Ali, niko se ne odmara na lovorikama … Dug je put pred nama i bez sumnje će biti krivina na cesti, ali nakon onoga što smo postigli, znam da možemo ići naprijed s velikim samopouzdanjem”, kazao je premijer.

Uspješnost programa vakcinisanja ojačao je pozive za popuštanje mjera u zemlji.

‘Prerano za popuštanje mjera’

No, ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da je prerano za rasprave o ukidanju mjera.

“Svi dijelimo ambiciju i želju da izađemo iz ovog zatvaranja, želimo to učiniti odgovorno i sigurno i zato se to treba temeljiti na dokazima”, rekao je on za Times Radio.

Raab je time odgovorio na pismo 63 zastupnika iz vladajuće Konzervativne stranke koji su zatražili da se do kraja aprila ukinu sva ograničenja.

Johnson će 22. februara predstaviti planove za izlazak iz “lockdowna”.

Britanski premijer želi da se škole otvore 8. marta.

Izvor: Agencije