Blinken izrazio Turskoj saučešće zbog smrti talaca u Iraku

Glasnogovornik američkog State Departmenta izjavio je da su dvojica ministara razgovarali o bilateralnim odnosima Turske i SAD-a te o zajedničkim interesima.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je Tursku da odustane od sporazuma o S-400 s Rusijom (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken tokom telefonskog razgovora ministru vanjskih poslova Turske Mevlutu Cavusogluu uputio je saučešće povodom ubistva 13 turskih državljana koje su počinili pripadnici PKK-a, javlja agencija Anadolija.

Blinken je istakao da je organizacija PKK odgovorna za ova ubistva.

Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Turske ranije danas oštro reagiralo na saopćenje koje su vlasti Sjedinjenih Američkih Država objavile povodom ubistva 13 turskih državljana koje su počinili pripadnici PKK-a, ministri vanjskih poslova dvije zemalje obavili su telefonski razgovor.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price izjavio je u saopćenju da su dvojica ministara razgovarali o bilateralnim odnosima Turske i SAD-a te o zajedničkim interesima, uključujući i borbu protiv terorizma.

“Dvije strane obavezale su se da će intenzivirati podršku i saradnju za političko rješenje rata u Siriji. Ministar je izrazio saučešće zbog smrti turskih talaca u sjevernom Iraku i ponovio naš stav da je za to odgovorna PKK”, kazao je Price.

Istakao je da je Blinken pozvao Tursku da odustane od sporazuma o S-400 s Rusijom, dodajući da je američki državni sekretar, također, naglasio podršku tehničkim pregovorima između Grčke i Turske.

Sporno saopćenje

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a prethodnog dana je uputilo saopćenje povodom ubistva 13 turskih državljana koje su počinili pripadnici PKK-a u regiji Gara.

“Ukoliko su tačne vijesti da su ti turski državljani umrli u rukama PKK-a, onda najoštrije osuđujemo taj čin“, navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, nakon kojeg je Ambasador SAD-a u Ankari David Sttafield danas pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je potom SAD da podržavaju kurdske borce, a da je američka izjava osude tim povodom zvučala kao “šala”, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije