Bayer očekuje prve doze vakcine krajem godine

Riječ je o vakcini protiv korona virusa koju je razvila njemačka laboratorija CureVac.

CurVac je počeo treću fazu kliničkih ispitivanja svoje vakcine (EPA)
CurVac je počeo treću fazu kliničkih ispitivanja svoje vakcine (EPA)

Njemački proizvođač lijekova Bayer saopćio je u ponedjeljak kako namjerava prve doze vakcine protiv COVID-19, koju je razvila njemačka laboratorija CureVac iz svoje fabrike u Wuppertalu, isporučiti posljednjeg kvartala ove godine.

“Veoma smo sigurni da ćemo čak biti u mogućnosti isporučiti prve vakcine prije kraja godine, ako sve bude u redu“, rekao je izvršni direktor Werner Baumann, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ovo je kazao tokom posjete premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije Armina Lascheta kompaniji.

Njemačka biotehnološka kompanija CurVac, koja je lani u decembru počela treću fazu kliničkih ispitivanja svoje vakcine i očekuje da će objaviti preliminarne rezultate do kraja marta, potpisala je s kompanijom Bayer ugovor saradnji u proizvodnji početkom ovog mjeseca.

U planu 300 miliona doza

Posljednjeg dana januara Bayer je saopćio kako se uključuje u proizvodnju vakcina protiv korona virusa CureVac, koja se trenutno nalazi u završnoj fazi testiranja.

“U našem pogonu u Wuppertalu bi trebali početi s proizvodnjom vakcine tvrtke CureVac. Isporuka prvih doza se očekuje krajem godine“, rekao je član uprave Bayera Stefan Oelrich.

Direktor Curevca Franz-Werner Haas je kazao kako je njegova firma, putem mreže proizvođača, osigurala proizvodnju oko 300 miliona doza do kraja ove godine.

Samo u Bayeru bi bilo proizvedeno oko 160 miliona doza.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO