Bayer očekuje prve doze vakcine krajem godine

Riječ je o vakcini protiv korona virusa koju je razvila njemačka laboratorija CureVac.

CurVac je počeo treću fazu kliničkih ispitivanja svoje vakcine (EPA)

Njemački proizvođač lijekova Bayer saopćio je u ponedjeljak kako namjerava prve doze vakcine protiv COVID-19, koju je razvila njemačka laboratorija CureVac iz svoje fabrike u Wuppertalu, isporučiti posljednjeg kvartala ove godine.

“Veoma smo sigurni da ćemo čak biti u mogućnosti isporučiti prve vakcine prije kraja godine, ako sve bude u redu“, rekao je izvršni direktor Werner Baumann, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ovo je kazao tokom posjete premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije Armina Lascheta kompaniji.

Njemačka biotehnološka kompanija CurVac, koja je lani u decembru počela treću fazu kliničkih ispitivanja svoje vakcine i očekuje da će objaviti preliminarne rezultate do kraja marta, potpisala je s kompanijom Bayer ugovor saradnji u proizvodnji početkom ovog mjeseca.

U planu 300 miliona doza

Posljednjeg dana januara Bayer je saopćio kako se uključuje u proizvodnju vakcina protiv korona virusa CureVac, koja se trenutno nalazi u završnoj fazi testiranja.

“U našem pogonu u Wuppertalu bi trebali početi s proizvodnjom vakcine tvrtke CureVac. Isporuka prvih doza se očekuje krajem godine“, rekao je član uprave Bayera Stefan Oelrich.

Direktor Curevca Franz-Werner Haas je kazao kako je njegova firma, putem mreže proizvođača, osigurala proizvodnju oko 300 miliona doza do kraja ove godine.

Samo u Bayeru bi bilo proizvedeno oko 160 miliona doza.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO