Austriju očekuje novi rast zaraženih

Novi soj korona virusa doprinijet će povećanju rizika od zaraze, pa će broj oboljelih narednih sedmica postepeno rasti, najavio je ministar zdravstva.

Prema posljednjim podacima, u ovoj državi je od COVID-19 preminulo 8.211 osoba (EPA)

Ministar zdravstva Austrije Rudolf Anschober očekuju kako će ove sedmice ponovo doći do rasta broja novozaraženih od korona virusa i kaže kako treba testiranjem djelovati protiv toga.

U saopćenju je ukazao kako će se efekti “zaključavanja“ polako smanjivati, a dejstvo rasta novih sojeva postaje vidljivo, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, novi soj korona virusa doprinijet će povećanju rizika od zaraze, tako da će broj oboljelih narednih sedmica postepeno rasti.

Na to ukazuje i rastući reproduktivni faktor virusa, koji je sada na 1,02, a protiv tog rasta djelovat će se mrežom testiranja.

Preminulo više od 8.200 osoba

Anschober je naveo kako broj vakcinisanih raste polako te da je već 150.000 građana revakcinisano, a više od 400.000 je vakcinisano.

Prošle sedmice je broj hospitaliziranih COVID pacijenata opao za 16 posto, a broj teže oboljelih na intenzivnoj njezi za 11 procenata.

Austrija je prošle sedmice popustila mjere “zaključavanja”, otvorivši škole, radnje, uslužne djelatnosti, ali uz redovno testiranje.

Prema posljednjim podacima, u ovoj državi je od COVID-19 preminulo 8.211 osoba, aktivno je 14.077 oboljelih, od početka pandemije je pozitivno na korona virus testirano 433.487 osoba, a izliječeno 411.199.

Izvor: Agencije