Anthony Fauci dobitnik izraelske nagrade od milion dolara

Fondacija Dan David nagradila je američkog eksperta za odbranu nauke tokom pandemije korona virusa.

Anthony Fauci je osvojio nagradu za sadašnji doprinos javnom zdravlju, rečeno je.  (EPA)

Fondacija Dan David, sa sjedištem u Izraelu, proglasila je doktora Anthonyja Faucija, glavnog zdravstvenog savjetnika američkog predsjednika Joea Bidena, dobitnikom nagrade od milion dolara za „odbranu nauke“ i zalaganje za vakcinisanje širom svijeta u borbi protiv pandemije korona virusa.

Kako je navedeno, Fauci je zaslužio priznanje jer je dugo rukovodio istraživanjem virusa HIV-a i liječenja side, te za propagiranje vakcina protiv COVID-19, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

U saopštenju te privatne fondacije nije spomenut bivši predsednik SAD Donald Trump koji je podrivao Faucijev pristup pandemiji.

Fondacija je Faucija „suočenog sa neinformisanom opozicijom tokom izazovne COVID krize” nagradila za “hrabrost u odbrani nauke”.

Osamdesetogodišnji Fauci je direktor Nacionalnog Instituta za alergiju i infektivne bolesti od 1984. godine i sarađivao je sa sedam američkih predsjednika.

On je nedavno izjavio da je povremeno bilo teško raditi za Trumpa koji je više puta umanjivao ozbiljnost pandemije, odbacio potrebu nošenja maski i često reklamirao naučno nepotvrđene lijekove, uključujući ubrizgavanje dezinficijensa.

Trump pozivao na smjenu

Trump se ljutio zbog povoljnog izvještavanja o Fauciju i pozivao na njegovu smjenu na nekim mitinzima.

Međutim, Trump je izgubio na novembarskim izborima, a Fauci je i dalje savjetnik predsjednika SAD-a.

„Veoma je jasno da je bilo stvari koje su rečene, bilo da su to one poput hidroksihlorokina i druge stvari, što je zaista bilo nelagodno jer nisu bile zasnovane na naučnoj činjenici”, rekao je Fauci nedavno u Bijeloj kući, dodavši da mu nije bilo prijatno što je morao da kontrira predsjedniku.

Izbor Bidena Fauci je označio “oslobađajućim”.

Nagrada Dan David daje se od 2000. godine u tri kategorije, za doprinos u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Fauci je osvojio tu nagradu za sadašnji doprinos javnom zdravlju, kako je rečeno.

Izvor: Agencije