Obrador: Bidenova odluka o zidu je historijska

Gotovo svi su napravili svoje dijelove zida i sada je predsjednik Biden odlučio da više neće graditi zid na granici, rekao je meksički predsjednik.

Jedno od prvih Bidenovih uredbi bilo je zaustaviti radove na zidu, koji su pak bili jedno od prvih predizbornih obećanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa (Reuters)

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador pozdravio je odluku američkog predsjednika Joea Bidena da zaustavi novu izgradnju pograničnog zida između dvije zemlje, ističući da je u pitanju “historijski čin”.

Na redovnom brifingu za medije je podržavao je Bidenovu odluku, rekavši da su u prošlosti američki predsjednici obje stranke radili na graničnom zidu.

“Gotovo svi su napravili svoje dijelove zida i sada je predsjednik Biden odlučio da više neće graditi zid na granici. Dakle, to je historijski čin”, kazao je Obrador, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VOA).

Biden zaustavio gradnju zida

Također je pozvao migrante vezane za SAD da se uzdrže od pokušaja ilegalnog prelaska američko-meksičke granice, sada kada postoji nova američka administracija.

Jedno od prvih Bidenovih uredbi bilo je zaustaviti radove na zidu, koji su bili jedno od prvih predizbornih obećanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Tokom izborne kampanje 2016. godine, Trump je više puta rekao da će Meksiko to platiti, mada je kasnije tražio od američkog Kongresa finansiranje za projekat.

Kontroverzni Trumpov program

Bidenova administracija također je najavila da će američka vlada početi od sljedeće sedmice obrađivati slučajeve azilanta koji su prinuđeni da čekaju u Meksiku, u okviru kontroverznog programa kojeg je uspostavio Trump.

Zvaničnici Sekretarijata za unutrašnju sigurnost (DHS) rekli su da će početkom 19. februara američki imigracioni službenici uspostaviti prvu fazu programa za početak obrade slučajeva ljudi koji su smješteni u “ostanak u Meksiku” – poznat i kao Program protokola za zaštitu migranata (MPP) – koji je primorao desetke hiljada tražilaca azila koji čekaju odluke američkog imigracionog suda da ostanu na meksičkoj strani granice.

Izvor: Agencije