Njemačka djelimično zatvorila granice uprkos kritikama iz EU-a

Prema novim pravilima, koja su na snazi do 17. februara, u Njemačku se može ući samo s negativnim testom na korona virus.

Hiljade policajaca mobilizirano je za stroge granične provjere (EPA)
Hiljade policajaca mobilizirano je za stroge granične provjere (EPA)

Njemačka je djelimično zatvorila svoje granice s Češkom i austrijskim Tirolom u nedjelju zbog širenja novih sojeva korona virusa, uprkos osudama takvog postupka iz Evropske unije.

Hiljadu policajaca mobilizirano je za stroge granične provjere, što podsjeća na prve dane pandemije kada su članice EU-a zatvarale svoje granice.

Na prelazu Kiefersfelden u južnoj Bavarskoj policajci u žutim prslucima zaustavljaju svako vozilo koje dolazi iz Austrije, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Policija na aerodromima

Prema novim pravilima, koja su na snazi do 17. februara, u Njemačku se može ući samo s negativnim testom na korona virus.

Iznimke su za radnike u sektorima zdravstva i saobraćaja te iz hitnih humanitarnih razloga, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Njemačka željeznica Deutsche Bahn obustavila je svoje usluge u i iz pogođenih područja.

Na aerodromu Frankfurt, najvećem u zemlji, savezna policija u nedjelju je provjeravala putnike koji su pristizali iz Beča i Praga.

Cilj ograničenja je usporiti širenje novih i zaraznijih sojeva korona virusa koji su se pojavili u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi i izazvali nova žarišta duž češke granice i u Tirolu.

Evropska komisija osudila je nove njemačke restrikcije.

Seehofer: Sad je dosta

“Strah od novih mutacija korona virusa je razumljiv”, rekla je evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides za njemački list Augsburger Allgemeine.

“No, istina je da se virus ne može zaustaviti zatvorenim granicama”, poručila je ona i dodala da su vakcina i poštovanje higijenskih mjera “jedine stvari koje djeluju”.

“Mislim da je pogrešno vratiti se Evropi zatvorenih granica kao u martu 2020. godine”, dodala je.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer odbacio je kritike iz Brisela.

“Sad je dosta”, rekao je on za Bild.

“Unija je napravila dovoljno grešaka sa svojim sporim uvođenjem vakcina”, naveo je Seehofer.

Vlada kancelarke Angele Merkel nedavno je produžila djelimično zatvaranje Njemačke do 7. marta u strahu od novih sojeva, iako je pao broj dnevnih zaraza proteklih sedmica.

U Češkoj su zatvorene tri regije, uključujući dvije kod njemačke granice, zbog širenja britanskog soja korona virusa.

Skijaši i dalje pristižu

Svi koji napuštaju austrijski Tirol moraju predočiti negativan test na korona virus zbog porasta zaraza povezanih s južnoafričkim sojem.

Skijališta u Austriji otvorena su za lokalno stanovništvo, ali i dalje pristižu strani skijaši.

Bavarski premijer Markus Soeder rekao je da strahuje da je u nastanku “drugi Ischgl”, što je referenca na austrijsko skijalište koje je prošle godine bilo žarište COVID-19 i doprinijelo širenju korona virusa u Evropi.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO