Gvineja: Prvi smrtni slučajevi od ebole nakon 2016.

Ukupno smo utvrdili sedam slučajeva, od kojih tri smrtna, kaže šef gvinejske zdravstvene agencije Sakoba Keita.

Virus ebole je između 2013. i 2016. godine usmrtio više od 11.300 stanovnika (Reuters)

U Gvineji ponovo vlada strah od potencijalnog epidemijskog stanja izazvanog virusom ebole, smrtonosne virusne bolesti, pet godina nakon završetka prethodne epidemije i pošto je potvrđeno sedam slučajeva zaraze, od kojih su tri završila smrtnim ishodom.

Šef gvinejske zdravstvene agencije Sakoba Keita rekao je u nedjelju nakon hitnog sastanka u Conakryju da je laboratorij u tom gradu potvrdio prisutnost virusa ebole, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Ukupno smo utvrdili sedam slučajeva, od kojih tri smrtna”, dodao je.

Ovo su prvi evidentirani ponovni slučajevi bolesti u zapadnoj Africi, odakle je krenula najteža epidemija u historiji postojanja tog virusa, koji je između 2013. i 2016. godine usmrtio više od 11.300 stanovnika, od 28.600 zabilježenih slučajeva zaraze.

Ebola se ponovo pojavila u istom dijelu Gvineje

I ovaj put ebola se javila u istom dijelu Gvineje. Prije nego što je njeno širenje 2016. suzbijeno, zaraza se proširila na Liberiju i Sierra Leone, a slučajevi zaraze evidentirani su u deset zemalja svijeta, među kojima u Španiji i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon hitnog sastanka u Conakryju, Keita, koji vodi Nacionalnu agenciju za zdravstvenu sigurnost (ANSS), novinarima je rekao da je od posljedica zaraze krajem januara umrla jedna osoba u Goueckéu, mjestu u regiji blizu granice s Liberijom.

“Preminula osoba pokopana je u Goueckéu 1. februara, a nekoliko dana nakon pogreba nekolicina onih koji su mu prisustvovali imalo je karakteristične simptome zaraze – proljev, povraćanje, krvarenje i visoku temperaturu”, rekao je šef zdravstvene agencije.

“Prvi uzorci testirani u laboratoriju što ga je u Gueckéu svojevremeno postavila Evropska unija, u petak su otkrili prisutnost virusa ebole u nekima od njih. Ovakva situacija upućuje na potencijalno epidemijsko stanje izazvano ebolom”, rekao je liječnik.

Preventivne mjere

Nakon informacija o smrtnim slučajevima od posljedica ebole u susjednoj Gvineji prvi put nakon pet godina, predsjednik Liberije George Weah u nedjelju je zdravstvenim radnicima naredio da pojačaju epidemiološku budnost u zemlji i da poduzmu “preventivne mjere”.

“Predsjednik Weah od liberijskih je zdravstvenih vlasti i njihovih partnera u sektoru zatražio da pojačaju epidemiološki nadzor i preventivne mjere zbog ponovne pojave smrtonosnog virusa u susjednoj Gvineji”, stoji u saopćenju ureda liberijskog predsjednika.

Iako se bolest pojavila u području Gvineje blizu liberijske granice, “u zemlji dosad nije uočen nijedan slučaj bolesti”, izvijestio je ured.

‘Proaktivno djelovanje Liberije’

“Svrha predsjednikovih uputa je zagarantovati proaktivno djelovanje Liberije kako bi se izbjegla epidemija poput one koju je zemlja doživjela 2014. godine.”

Demokratska Republika Kongo potvrdila je također u nedjelju četvrti slučaj ebole u provinciji Sjeverni Kivu gdje je ponovna pojava tog virusa utvrđena 7. februara.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je u nedjelju da će odmah pomoći Gvineji.

“Odmah ćemo rasporediti potrebne kapacitete kako bismo dali podršku Gvineji, koja već ima veliko iskustvo”, rekao je novinarima predstavnik WHO-a u Conakryju Alfred George Ki-Zerbo nakon sastanka sa zdravstvenim vlastima te zemlje.

 

Izvor: Agencije