Biden: Demokratija je krhka, odbrana istine je naša dužnost

Iako konačno glasanje u Senatu nije dovelo do osude Donalda Trumpa, suština optužbe nije dovedena uz pitanje, poručio je aktuelni američki predsjednik.

Joe Biden: Okončati necivilizirani rat i zaliječiti dušu nacije (Reuters)

Povodom odluke Senata da oslobodi bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa odgovornosti za podsticanje pobune, aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je da je demokratija krhka i da je dužnost svakog Amerikanca da stane u odbranu istine.

“Ovo tužno poglavlje naše historije podsjeća nas da je demokratija krhka. Iako konačno glasanje [u Senatu] nije dovelo do osude, suština optužbe nije dovedena uz pitanje. Čak i oni koji su se usprotivili opozivu, kao lider senatske manjine Mitch McConnell, uvjereni su da je Donald Trump kriv za sramotno zanemarivanje dužnosti i da je praktično i moralno odgovoran za izazivanje vala nasilja na Capitol Hillu”, rekao je on.

Biden je zaključio da je sada neposredni zadatak da se okonča “necivilizirani rat i zaliječi duša nacije”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi osudila je senatore koji su omogućili oslobađanje Trumpa kao “kukavičku grupu republikanaca”.

Pelosi: Kukavička grupa republikanaca

Posebno je kritizirala lidera republikanaca u Senatu Mitcha McConnella, jer nije dopustio da se Senatu dostavi optužnica za opoziv dok je Trump još bio u Bijeloj kući.

McConnell je glasao da se Trump oslobodi optužbi, a nakon glasanja je izjavio kako nema sumnje da je Trump “praktično i moralno odgovoran” za napade, jer su ljudi koji su upali u zgradu Kongresa vjerovali  da postupaju prema željama i uputama svog predsjednika, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Senat SAD-a u subotu je Trumpa oslobodio optužbe za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristalica na Capitol Hill, sjedište američkog Kongresa.

Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje krivice 43 senatora, no za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina od 67 senatora.

Izvor: Agencije