Žrtve u eksplozijima i sukobima širom Afganistana

U nizu bombaških napada posljednjih sedmica stradali su vladini dužnosnici, sudije, novinari i aktivisti.

Afganistanske sigurnosne snage na mjestu eksplozije u Jalalabadu (Reuters)

Najmanje četiri afganistanska pripadnika sigurnosnih snaga, uključujući zapovjednika, ubijeni su, a sedam povrijeđenih je u kritičnom stanju, nakon eksplozija u istočnom i južnim provincijama, kažu dužnosnici, dodajući da su na istoku povrijeđena tri civila.

Nijedna naoružana grupa do sada nije preuzela odgovornost za tri napada do kojih je došlo uslijed porasta nasilja u Afganistanu, gdje su intenzivirani sukobi između vladinih snaga i talibana.

U nizu bombaških napada posljednjih sedmica stradali su vladini dužnosnici, sudije, novinari i aktivisti.

Mirovni sporazum

Krvoproliće dolazi uslijed mirovnih pregovora između talibana i predstavnika afganistanske vlade, kojima posreduju Sjedinjene Američke Države.

Tim američkog predsjednika Joea Bidena preispituje mirovni sporazum koji je vlada njegovog prethodnika Donalda Trumpa potpisala s talibanima u februaru 2020. godine. Prema paktu, sve američke i savezničke snage trebaju napustiti zemlju do 1. maja.

Sjedinjene Američke Države smanjile su broj vojnika u Afganistanu s 12.000 na 2.500, kako je sporazumom i predviđeno. No, nasilje je i dalje prisutno, a vlade SAD-a i Afganistana za to krive uglavnom talibane.

Tri eksplozije

U subotu je glasnogovrnik policije u provinciji Kandahar rekao da je eksploziju izazvao Humvee džip prepun eksploziva koji je ciljao policijsku stanicu. U ovoj eksploziji ranjeno je sedam policijskih službenika.

Afganistansko ministarstvo odbrane saopćilo je da je u petak navečer “18 talibanskih tetorista ubijeno, a devet ih je ranjeno” u operaciji u okrugu Arghandab u provinciji Kandahar.

U eksploziji čija je meta je bio zapovjednik u okrugu Chapa Dara u istočnoj provinciji Kunar stradala su četiri policijsca, među kojima je i komandant, rekao je glasnogovornik policije.

U eksploziji bombe koja je bila postavljena uz cestu povrijeđeno je troje civila u Jalalabadu, glavnom gradu istočne provincije Nangarhar.

Izvor: Al Jazeera i agencije